Underlayment is voor de veel klussers ondertussen een bekend begrip. Ben je echter een beginner of hobby klusser, dan weet je misschien nog niet zo goed wat dit precies is en wat je er mee kan. Underlayment is een vlak en sterk plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere lagen houtfineer, hierdoor lijkt het een beetje op multiplex. Dit wordt namelijk op dezelfde manier gemaakt. Wel is underlayment vaak wat vlakker en heeft het een wildere uitstraling. Het werd vroeger daarom vooral gebruikt als onderlaag. Inmiddels is die stoere en natuurlijke uitstraling helemaal hip en wordt het ook steeds vaker voor het zicht gebruikt. Zo zien we underlayment 18mm steeds vaker in interieurs terugkomen.

Multiplexplaat met tong en groef

In feite is underlayment een multiplexplaat met tong en groef. Dit laatste is een belangrijk detail, want dankzij deze eigenschappen kunnen platen enorm strak tegen elkaar aan worden gelegd, waardoor het erg makkelijk werken ermee is. Het plaatmateriaal bestaat uit een specifieke verlijming van kruislingse, oneven fineerplaten, die zorgen voor een eindproduct dat amper krimpt of uitzet onder de invloed van vocht en temperatuurverschillen. Daarnaast is het scheur- en barst proof.

Voor de skeletbouw van huizen

Underlayment is één van de bekendste plaatsoorten in de bouwwereld en is overgewaaid uit Amerika. Daar werd het plaatmateriaal voor de skeletbouw van huizen gebruikt.. Underlayment is een multiplex-variant die vaak als onderlaag wordt gebruikt, maar die tegenwoordig ook steeds vaker zichtbaar gebruikt wordt en waar zelfs meubels van worden gemaakt. Het materiaal mag dus ook zeker gezien worden. 

Duurzaam underlayment

Bij veel bouwprojecten wordt tegenwoordig steeds vaker duurzaam underlayment gebruikt, waarbij het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld wanden, vloeren, plafonds, en ook als dakbeschot. Omdat je dankzij de tong en groef de platen enorm eenvoudig in elkaar kunt schuiven, is het geschikt voor diverse ruimtes en projecten binnen een woning. Bijvoorbeeld als je een etage bij wilt bouwen en dus een zoldervloer nodig hebt. 

Nooit strak tegen de muur leggen

Als je met underlayment gaat werken is het belangrijk om de basisregels te kennen, zodat je de platen goed kunt leggen. Als je de platen namelijk plaatst, zorg er dan allereerst voor dat de balklaag mooi vlak en egaal is, het moet allemaal goed aansluiten. Bovendien krijg je de vloer niet waterpas als de balklaag ongelijk is. Zorg er verder voor dat de underlayment platen nooit en te nimmer vast worden geplaatst tegen een muur. Zitten ze wel strak tegen de muur, zonder speling, dan heb je een groot probleem als ze gaan werken. Omdat het plaatmateriaal dan door bijvoorbeeld vocht geen kant op kan, gaat het bol staan.