Alles wat je moet weten voor succesvol zelf een ledstrip maken

Wie een ledstrip aan wil laten leggen kan natuurlijk een professional om dit te doen, maar het is ook zeker mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het aanleggen van een ledstrip. Ben jij van plan om binnenkort aan de slag te gaan met zelf een ledstrip maken? Lees dan meer over het zelf aanleggen van een ledstrip in dit artikel en je weet precies wat je wel en juist niet moet doen om de ledstrip op de juiste manier aan te leggen.

zelf een ledstrip aanleggen

Zelf een ledstrip aanleggen: stappenplan

Het zelf aanleggen van een ledstrip lijkt misschien lastig, maar in feite is het helemaal niet zo moeilijk om zelf een ledstrip te maken. Volg je de stappen in onderstaand stappenplan, dan heb je de ledstrip in een mum van tijd aangelegd.

  • Stap 1: test eerst of de ledstrip het wel doet. Dit doe je door het netsnoer in de voedingsadapter te pluggen, de draden van de ledstrip in de DC stekker te snoeren door de schroefjes los te draaien en de rode draad in de + ingang en de zwarte draad in de – ingang te doen. Zitten de draden goed vast, dan kun je de stekker van de voedingsadapter in het stopcontact steken om de ledstrip te testen.
  • Stap 2: als de ledstrip goed werkt, kun je beginnen aan de echte voorbereiding van zelf een ledstrip aanleggen. De eerste stap van deze voorbereiding betreft het schoonmaken van de ondergrond van de ledstrip. De ondergrond van de ledstrip moet vrij zijn van stof en andere viezigheden die de plakrand van de ledstrip kunnen hinderen. De beste manier om de ondergrond schoon te maken, is door hier zacht overheen te wrijven met een klamme (niet doornatte) doek.
  • Stap 3: plak de ledstrip op de gewenste plek. Druk de ledstrip goed aan en controleer of de strip overal goed vast zit. Ben je niet helemaal tevreden, dan kun je de ledstrip voorzichtig verwijderen en opnieuw plaatsen.

Wil je zeker weten dat je jouw ledstrip helemaal recht plakt bij zelf een ledstrip aanleggen? Span dan een touwtje op de plek van de ledstrip en je weet welke lijn je moet volgen. Je kunt ook een waterpas gebruiken om te controleren of de strip recht zit.

Zelf een ledstrip maken: hier moet je op letten

Het zelf aanleggen van een ledstrip is absoluut niet moeilijk, maar er zijn wel enkele dingen die fout kunnen gaan. Wil je voorkomen dat je door een fout weer opnieuw moet beginnen of zelfs een nieuwe ledstrip aan moet schaffen? Lees dan in onderstaande opsomming waar je op moet letten bij zelf een ledstrip maken.

  • 1. Werkt de ledstrip wel? In het stappenplan van bovenstaande alinea bestaat stap 1 uit het testen van de ledstrip en dit is niet voor niets. Kom je er na zelf een ledstrip aanleggen achter dat de lampjes het niet doen, dan heb je voor niets zitten werken.
  • 2. Is de ondergrond van de ledstrip goed schoon? Plaats de ledstrip nooit op een stoffige of vieze ondergrond bij zelf een ledstrip maken, want dan plakt de strip niet goed.
  • 3. Zit de ledstrip recht? Gebruik een touwtje bij zelf een ledstrip aanleggen en je weet zeker dat je recht plakt.