Wie geld wil besparen op het vernieuwen van zijn of haar interieur of het renoveren van het huis, kan het nieuwe behangetje eenvoudig zelf op de muur aanbrengen. Hang je het nieuwe behang zelf op, dan hoef je niemand in te huren om dit voor je te doen en kun je veel geld besparen. Wil je weten hoe je het nieuwe behang het beste op kan hangen? Lees dan in dit artikel welk stappenplan je moet volgen en welke algemene behangtips je kunt gebruiken om het nieuwe behang aan te brengen.

Stappenplan met behangtips: zo breng je nieuw behang aan

1. Bepaal hoeveel behang je nodig hebt. De standaardmaat voor een rol behang is 52×10 cm. Behangtips: deel het totale oppervlak van de muur door 5 en je weet hoeveel rollen behang je moet kopen. En ga je een behang met motief kopen? Koop dan wat extra behang in, want bij motieven kan er verlies optreden.
2. Smeer het oude behang in met behangafweekmiddel en laat dit even inwerken. Je kunt het behang hierna lossteken met een plamuurmes.
3. Plamuur gaten in de muur met vulmiddel en schuur dit na het opdrogen helemaal glad.
4. Start met meten en tekenen. Meet de breedte van het behang, trek hier 2 centimeter vanaf en zet op die aftand een streepje op de muur. Ter hoogte van dit streepje teken je vervolgens een rechte lijn op de muur.
5. Meet de hoogte van de kamer op diverse plaatsen op en maak de behangbanen 10 centimeter langer dan de opgemeten hoogte. Knip alle banen op maat.
6. Smeer de muur in met lijm. Plak de eerste baan strak langs de startlijn op de muur. Dit doe je door de baan met de borstel tegen de muur te vegen (van boven naar beneden). Controleer wel steeds of de baan nog aan de lijn grenst. Breng hierna de volgende baan aan en zorg ervoor dat de patronen netjes op elkaar aansluiten.
7. Smeer kieren nogmaals in met lijm en rol de kieren na met een nadenroller.
8. Als je alle stroken hebt aangebracht, laat je het behang minimaal 24 uur drogen. Behangtips: laat de ruimte in dit tijdsbestek goed luchten door een raam open te zetten en overnacht niet in de kamer (indien het een slaapkamer betreft).

behangen tips

Wil je zeker weten dat je het behang goed aanbrengt? Lees dan onderstaande behangen tips!

Drie behangtips voor een mooie wand

Naast bovenstaand stappenplan, kun je ook onderstaande behangtips gebruiken om het behang op de juiste manier aan te brengen. Wij geven je drie algemene behangen tips om het behang op de beste manier op de muur aan te brengen:
1. Moet je bij een stopcontact behangen? Dan heb je enkele aanvullende behangen tips nodig. Zet de stroom uit, verwijder het plaatje van het stopcontact en breng het behang over het stopcontact aan. Nu maak je een insnijding in de vorm van een ster en knip je een gat uit.
2. Heb je alle behangen tips opgevolgd en is er toch wat lucht onder het behang gekomen? Snijd deze lucht dan uit met een hobbymes.
3. Heb je alle behangtips gelezen, maar is de naad van het behang een beetje losgeraakt? Smeer deze naad dan in met wat lijm en druk de naad aan met een nadenroller.