Zelf elektriciteit aansluiten: drie tips

Tegenwoordig sluiten niet alleen bouwvakkers, maar ook veel particulieren zelf hun elektriciteit aan. Uiteraard is dit een stuk goedkoper dan een elektricien inschakelen. Allemaal leuk en aardig, maar als doe-het-zelver is het wel verstandig om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Waar moet je als klusser op letten als je zelf de elektriciteit aansluit, thuis of bij iemand anders? Hieronder hebben wij drie belangrijke tips verzameld voor doe-het-zelvers die zelf hun elektra willen aanleggen, repareren of aanpassen.

Tip 1 – Zorg voor optimale veiligheid

De eerste prioriteit bij de aanleg van elektra is zorgen voor volledige veiligheid bij het werken en aanleggen. Deze tip klinkt als een open deur, maar wordt vaak onderschat of zelfs volledig over het hoofd gezien door klussers. Zet ten eerste de hoofdstroom uit en controleer met een goedgekeurde spanningsmeter of de spanning echt van het net is. Zorg bverder bij de aansluiting van de draden dat je je houdt aan de juiste kleurcodes. De bruine draad, of fasedraad, is bedoeld voor stroomaanvoer, de blauwe draad, de nuldraad, voor stroomafvoer, de zwarte draad, ook wel schakeldraad genoemd, voor het aanvoeren van stroom van schakelaar naar lichtpunt, terwijl de geel-groene draad de aarding regelt.
Werk je met verlengsnoeren om apparatuur of gereedschap te gebruiken tijdens jouw klus, rol dan de haspel helemaal uit. Zo kan de bedrading warmte kwijt en smelt het niet.

Tip 2 – Koop eerst alle materialen en maak een werkplan

Maak een werkplan van jouw klus en hoe je die stapsgewijs wilt uitvoeren. Welke producten en gereedschappen heb je nodig? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schroevendraaier, spanningsmeter, elektrische bedrading, als je tuinelektriciteit aanlegt voldoende meters grondkabel, stopcontacten, schakelaars en de juiste behuizing (bijvoorbeeld pvc-buizen, lasdozen en installatiedozen). Als je de materialen op voorraad hebt, kun je aan de gang met een werkplan. Wat is je doel? Werk via een aantal stappen gericht naar dit doel toe, op een logische manier.

Tip 3 – Let op de prijs-kwaliteitverhouding

Als je als beginnend klusser of doe-het-zelver met elektra aan de slag gaat, is het moeilijk inschatten hoeveel jouw project gaat kosten.
Je bent immers geen expert en niet bekend met de kosten van elektra-apparatuur en onderdelen. Wat kost bijvoorbeeld een tweevoudig stopcontact met deksel? Of een geaarde elektrische grondkabel? Kijk goed naar het merk, de kwaliteit en de prijs alvorens je tot aankoop overgaat. Vaak zijn er online aanbieders te vinden, die zowel goede kwaliteit als scherpe prijzen bieden als het gaat om elektra, gereedschappen en elektrische accessoires. Alvast veel succes gewenst met jouw elektriciteitsklus!