Wist je dat de lucht binnen in je huis vaak niet bepaald gezond is? Dit wordt vaak veroorzaakt doordat er niet goed geventileerd wordt. Hier vind je enkele tips om de lucht voor jou een stuk gezonder te maken.

Gebruik de roosters

Zorg dat de roosters van je ramen altijd openstaan. Zo wordt verse lucht altijd aangevoerd en zorg je op deze manier voor een beter vochtgehalte in huis. Met name een te laag of te hoog vochtgehalte kan slecht voor jou en je huis zijn. Schimmel in huis wordt veroorzaakt doordat de condens niet kan ontsnappen en zich op diverse punten verzamelt.

Ramen regelmatig open

Naast de roosters open laten is het een goed idee om ook je ramen regelmatig helemaal te openen voor een goede ventilatie. Zo laat je nog meer lucht de kamers in- en uitgaan. Je zorgt er ook voor dat de lucht en de kamers niet te stoffig worden. (fijn)Stof is met name slecht voor personen met astma en andere ademhalingsproblemen.

Luchtreinigers en ontvochtigers

Natuurlijk laat je niet altijd je ramen opstaan, zeker niet met koud en slecht weer. Je kunt kijken voor een extra oplossing zoals een luchtreiniger, eventueel aangevuld met een luchtontvochtiger. Zo kan je de lucht gezonder houden als de ventilatie op een lager niveau zit. Door gebruik te maken van diverse vochtmeters kan je in de gaten houden of het vochtniveau goed is. Idealiter ligt deze tussen de 40 en 60%, een kleine afwijking is vaak ook nog acceptabel. Wanneer je hier op let, kan je schimmel in huis voorkomen. In de zomer is de lucht vaak vochtiger dan de winter, een (mobiele) airconditioning is dan ook een goede keuze om te ontvochtigen.

Controleer op lekkages

Wanneer er een vochtprobleem is in huis kan slechte ventilatie een van de oorzaken zijn. Maar ook een lekkage in bijvoorbeeld je dak kan al flinke problemen geven. Als vocht en schimmels een hardnekkig probleem blijven ondanks goede ventilatie is het een goed idee om het huis door een professional te laten controleren. Zo voorkom je extra reparaties/renovaties die moeten worden uitgevoerd op diverse plekken.