Je ziet het best vaak; mensen die hun huis verbouwen en gedurende die verbouwing in een caravan naast de woning slapen en leven. Het is de goedkoopste oplossing en bovendien houd je mooi zicht op de werkzaamheden en kun je zelf ook snel en vaak de handjes uit de mouwen steken om te zorgen dat je huis snel weer klaar is om bewoond te worden. Het plaatsen van een caravan roept telkens weer vraagtekens op, want mag je tijdens je verbouwing in een caravan leven of is tijdens je verbouwing in een caravan wonen beslist niet toegestaan?

Mag je tijdens je verbouwing in een caravan wonen

Het antwoord op die vraag is ja, je mag tijdens je verbouwing in een caravan wonen, al gelden dan wel een aantal voorwaarden. Zo dient je tijdelijke onderkomen in de vorm van een caravan te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan een zogenaamde vergunningsvrij bijbehorend bouwwerk. Het Besluit omgevingsrecht sluit een caravan, net als een container overigens, namelijk niet uit als vergunningsvrij bijbehorend bouwwerk.

Functionele verbondenheid

Houd er wel rekening mee dat de caravan waar je zo goed en zo kwaad als het gaat leeft en slaapt, wel op de een of andere manier verbonden is met het hoofdgebouw. Dit is niet letterlijk bedoeld, maar meer in de zin dat je de caravan niet mag verhuren, want huurders hebben immers geen verbinding met het huis dat je aan je verbouwen bent. Is er geen sprake van een dergelijke functionele verbondenheid met het hoofdgebouw – het huis dus- dan moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen voor je een caravan bij je huis mag plaatsen. De reden? Omdat er vaak geen sprake is van een wat de overheid bijbehorend bouwwerk noemt. De caravan heeft namelijk zo ongeveer dezelfde functionaliteit als je huis biedt en wordt daarmee een tweede hoofdgebouw op hetzelfde terrein. En dan is het aanvragen van een omgevingsvergunning dus noodzakelijk.

Bouwbesluit 2012

Overigens mag je ook niet zomaar elke caravan naast je huis plaatsen, want de caravan moet wel voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Concluderend kun je stellen dat je niet zomaar tijdelijk in een caravan naast je huis mag plaatsen tijdens een verbouwing en zul je in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning aan moeten vragen. Denk je dat het allemaal wel mee zal vallen dan heb je het mis. De gemeente kan namelijk handhavend optreden, helemaal als de caravan in strijd is met de welstand. Andere opties? Die zijn er zeker wel, bijvoorbeeld in et huren van een tijdelijke woonunit. Ook een vakantiepark is een optie, helemaal in de minder drukke maanden en er zijn genoeg makelaars die woningen voor tijdelijke verhuur aanbieden. Er zijn dus meer opties dan alleen het plaatsen van een caravan bij je huis tijdens de verbouwing, iets dat overigens ook voor heel veel stress kan zorgen.