Het is gemakkelijk om overhaast de eerste beschikbare huurwoning in jouw prijsklasse te nemen. En ook al is de huizenmarkt krap, wij adviseren toch om de tijd te nemen om een goede overweging te kunnen maken. Er zijn namelijk nog steeds huurhuizen te vinden, vooral doordat partijen als RentSlam je daarbij kunnen helpen. Aangezien je uiteraard wel vrij snel een beslissing moet nemen, hebben we hieronder enkele zaken op een rijtje gezet waar je aan moet denken als je een huis gaat huren.

Past de locatie bij jou?

Het is misschien wel het mooiste appartement van Nederland in jouw prijsklasse, maar als het 45 minuten aan je woon-werkverkeer toevoegt, dan is het misschien niet de moeite waard. Controleer jouw woon-werkverkeer altijd op de exacte tijden en bekijk de toegang tot de plekken die je vaak bezoekt. Als je ’s avonds niet zonder veel moeite bij je vrienden kunt komen, is de kans groot dat ze ook niet de moeite zullen nemen om bij jou te komen. Als je twee uur eerder moet opstaan om naar je werk te gaan, word je waarschijnlijk humeurig. En wat heb je dan aan een mooi appartement?

Is de woning betaalbaar?

Het is het beste om te beginnen met een duidelijk budget bij het zoeken naar een woning, maar als je niets vindt, verhoog het dan een klein beetje. Bereken de maandelijkse huur, en stop daar niet: kijk wat de gemeentebelastingen zullen zijn en vraag naar de gemiddelde rekeningen. Overweeg of er gas wordt gebruikt, wat voor verwarming er is en of er dubbele beglazing is. Het type woning zal ook van invloed zijn op hoeveel je uitgeeft aan stookkosten. Een ouder huis met een hoog plafond zal meer kosten om te verwarmen dan een kleine, moderne flat op de tweede of derde verdieping.

Wat zijn de kosten?

Het is gemakkelijk om te vergeten dat verschillende makelaars verschillende tarieven hebben. Als je met een makelaar werkt die je al eerder hebt ingehuurd, zijn er misschien kortingen waar je naar kunt vragen. Je hebt bij hen een goede reputatie opgebouwd. Het is altijd de moeite waard om vooraf op te schrijven met welke kosten je te maken krijgt. Enkele dingen om te vragen:

– Hoeveel weken huur is vereist voor de borg en wanneer moet deze betaald worden?

– Wat zijn de huurkosten?

– Zijn er nog andere kosten?

– Zijn er nog andere kosten te verwachten verderop in de huurperiode zoals verlengingskosten?