Bij klussen in de hoogte heb je vaak een steiger nodig. Aan het gebruik van een rolsteiger tijdens een verbouwing zitten een aantal grote voordelen. In de hoogte werken is sowieso risicovol zonder steiger en bij veel soorten kluswerk kun je zonder steiger niet veilig werken. Een steiger huren is prijzig, bovendien mag een gewone vaste steiger alleen opgezet worden door gecertificeerde steigerbouwers. Ze moeten certificaat Steigerbouwer A of Steigerbouwer B in bezit hebben. Dan is een goede rolsteiger een prima alternatief.

Wat zijn de voordelen van een rolsteiger?

Er zitten een aantal belangrijke voordelen aan een steiger met wielen, vergeleken met een vaste steiger. De eisen voor het opbouwen voor een rolsteiger zijn om te beginnen veel minder streng. Deze steiger mag namelijk gewoon worden opgebouwd door een bouwvakker met ervaring. De helpende hand van een paar andere medewerkers maken de klus compleet. Veiligheid staat natuurlijk voorop.

Wat zijn de voordelen van een verrijdbare steiger?

Dit type steiger heeft wielen en dus kun je hem verplaatsen, wat uiteraard een groot voordeel is vergeleken met een vaste steiger. Bij het verrijden moet je je wel aan de voorschriften houden (bijvoorbeeld verrijden met minimaal twee personen) en hoe hoger de steiger is, hoe meer risico er is bij het verrijden. Daarom is een goede kwaliteit rolsteiger van essentieel belang. Het moet een stabiel systeem zijn, gemaakt van duurzaam materiaal en met sterke wielen.

Het voordeel van een lichte steiger

Rolsteigers zijn meestal kleiner en lichter dan gewone vaste steigers en ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Ze hebben één of een paar werkvloertjes. Vaak zijn ze van aluminium gemaakt. Daardoor zijn ze niet zwaar en gemakkelijk te vervoeren. Het zijn systeemsteigers en dus gemakkelijk op en af te bouwen. Het in elkaar zetten van de vaste onderdelen is voor handige ervaren klussers dan ook niet moeilijk. Dat je de steiger verplaatsen kunt over een stabiele, vlakke ondergrond is erg plezierig als je een klus in de breedte moet afwerken.

Het belang van een goede rolsteiger bij het verbouwen

Een goede steiger gaat heel erg lang mee en je werkt zo veilig mogelijk. Je kunt bij verbouwen op hoogte werken en je kunt staand, snel en met zo min mogelijk risico’s werken. Als je een steiger kunt verrijden kun je hem relatief eenvoudig verplaatsen.

Wat heeft prioriteit bij het opbouwen?

Je wilt een val van een steiger voorkomen. Daarom moet veiligheid altijd het belangrijkste uitgangspunt zijn. Om te beginnen is een vlakke, stabiele ondergrond noodzakelijk. Buitenshuis in zand of aarde zouden de wielen wegzakken en de steiger omvallen. Zet de steiger in elkaar volgens de handleiding en zet de stabilisatoren (indien aanwezig) zo dat ze zo stevig mogelijk op de vlakke ondergrond staan.

Zijn rolsteigers veilig?

Rolsteigers zijn zeker veilig als je je aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Voordat je een rolsteiger beklimt moeten de wielen bijvoorbeeld op de rem gezet worden. Hou je handen vrij om je vast te kunnen houden. Beklim een steiger dus nooit met allerlei spullen in de hand en laat geen rommel slingeren op de werkvloer. Let ook op juist gebruik bij weersomstandigheden zoals zware wind. Verder moet er voor veiligheid ook gelet worden op kabels, schone sporten om uitglijden te voorkomen, opgeruimde omgeving en natuurlijk moet er worden gezorgd voor veiligheid tijdens het verplaatsen.