Geen keuken kan zonder koelkast: deze zorgt ervoor dat groenten, fruit, melk, vis en vlees langer vers blijven. Diepvriesproducten kun je ook bewaren in combi-apparaten, waar een deel is gereserveerd voor een vriezer. Er zijn echter talloze soorten koelkasten en dus helpen we je door te vertellen waar je op moet letten en hoe je dit witgoed vergelijken moet.

Waarom zou je een nieuwe koelkast kopen?

Gemiddeld gaat een koelkast 10 tot 15 jaar mee. Als hij nog steeds zijn werk doet in je keuken, heb je dan eigenlijk een nieuw model nodig? Dat hangt af van de leeftijd: hoe ouder hij is, hoe hoger het stroomverbruik vaak zal zijn. Een moderne koelkast verbruikt doorgaans beduidend minder energie en dat is goed voor de portemonnee en voor het milieu. Daarnaast bieden de huidige apparaten praktische en handige functies, zoals automatisch ontdooien of speciale koelzones.

Welke soorten koelkasten zijn er?

– Vrijstaande koelkasten zijn flexibel en kunnen worden neergezet waar je maar wilt, in de keuken of in de kelder. Je hebt alleen een stopcontact in de buurt nodig. Deze modellen zijn ook verkrijgbaar als kleurrijke retroversies.

– Inbouwkoelkasten gaan onopvallend op in het keukenblok: de deur of deuren lijken op die van de andere kasten. Deze varianten nemen minder ruimte in beslag dan vrijstaande modellen.

– Full space koelkasten zijn koelkasten zonder vriesvak of kast. Ze bieden meer ruimte voor vers voedsel. Handig als je al een diepvrieskist hebt. Hierbij raden we je aan om wel vriezers vergelijken.

– Koelvriescombinaties hebben aparte ruimtes. De ene ruimte is voor het bewaren van vers voedsel en de andere voor diepvriesproducten. Je bespaart jezelf de aanschaf van een ander apparaat, namelijk een vrieskist.

– Slimme koelkasten hebben sensoren of camera’s en maken verbinding met het internet. Je bedient het apparaat via een app – en verlaagt de temperatuur of kijkt wat erin zit. Sommige modellen sturen waarschuwingen naar mobiele telefoons wanneer de deur open is. Andere varianten bestuur je met je stem.

Hoe groot moet de koelkast zijn?

Meer volume in een koelkast betekent dat er meer voedsel in past. Ze verbruiken echter ook meer elektriciteit. Voor de benodigde capaciteit ga je uit van 50 tot 80 liter per persoon wat betreft het koelgedeelte. Zo is voor twee personen 100 tot 150 liter meestal genoeg. Voor elke extra persoon komt er ongeveer 50 liter bij. Het hangt uiteraard helemaal af van hoeveel vers voedsel je wilt bewaren.