Lijkt zelf een buitenkeuken maken jou ook een gaaf idee? Een buitenkeuken bouwen zorg dat je nog meer van de mooiste dagen van het jaar kunt genieten. In feite kan je bijna het hele jaar door koken, barbecueën en ontspannen met een keuken in je tuin. Lees hier onze tips om zelf de ideale buitenkeuken in elkaar te zetten – zonder dat het je veel werk of grote uitgaven kost.

Je eigen buitenkeuken ontwerpen

Het is een goed idee om een schets te maken, waarbij je bedenkt welke elementen je in de keuken wilt terugzien. Een tafel op werkhoogte met een dak tegen de regen erboven is het minimum. Als je meer ruimte in je tuin hebt kan je daar elementen zoals een bartafel, een plek voor een oven en zitelementen aan toevoegen. Denk ook aan een muur of afscherming tegen wind en vocht. Behalve deze praktische onderdelen is de sfeer natuurlijk ook belangrijk. Bedenk welke decoratie, tuinplanten en sierlijke bouwmaterialen jij graag terugziet in de ideale buitenkeuken, en teken ze in je schets in.

zelf een buitenkeuken maken

Welke materialen heb je nodig?

De basis van veel solide buitenkeukens is een houten frame. Daarmee bouw je de ondersteuning van de overkapping, de tafels waarop je gaat koken en natuurlijk de opbouw voor je barbecue. Verder kan je zo’n beetje elke houtsoort uit de bouwmarkt gebruiken. Vurenhout is goedkoop, maar niet erg weerbestendig. Hardhout en eiken is dat wel, maar deze materialen zijn duur. Douglashout combineert de beste eigenschappen van de vorige houtsoorten. Behalve hout kun je ook andere materialen gebruiken in je project. Denk aan plastic plaat voor het dak, aan stenen werkbladen en aan keramieken tegels voor de vloer. Hierbij maak je telkens een afweging tussen de prijs, de duurzaamheid en de aantrekkelijkheid van elk bouwmateriaal.

Het frame van je buitenkeuken bouwen

Hiervoor heb je wat ervaring met klussen nodig. Of hulp van een vriend of familielid die graag met hout werkt! Knutsel je houten frame in elkaar van stevige, solide balken, die je met een cirkelzaag of afkortzaag op de juiste lengte zaagt. Bevestig ze stevig aan elkaar met schroeven, of met bouten en moeren. Wil je zelf een buitenkeuken maken op een plek waar veel regen valt? Zet de onderkant van de staande balken dan op ingegraven betonpoeren, zodat ze de vochtige grond niet raken en ze minder snel rotten. Als je een stenen muurtje in je ontwerp hebt opgenomen, metsel de stenen dan zelf met cement op elkaar – dat is makkelijker dan je denkt!

buitenkeuken met green egg

De keuken afbouwen

Als het frame staan kan je de buitenkeuken af gaan werken. Maak de opbouw dicht met plaatmateriaal, dunnere planken of kunststof elementen. Verf of beits het hout om het mooier te maken en het langer mee te laten gaan. Leg het dak, monteer tafelbladen en tegels neer, en schroef kastjes en legplanken aan de wanden vast. En zet het centrale punt van je buitenkeuken, de barbecue, op zijn plek. Een buitenkeuken met Green Egg is een heel populaire keuze, en je kunt jouw nieuwe kookplaats nog verder uitbreiden met een slow cooker, een zelfgemetselde pizzaoven en een Hongaarse hangketel. Veel succes met zelf een buitenkeuken maken en eet smakelijk alvast!