Zowel door professionals als door hobbyisten en doe-het-zelvers is de afkortzaag een handig gereedschapsmiddel om snel en gemakkelijk verschillende soorten materialen te zagen. Vrijwel alle type afkortzagen hebben een verstekfunctie. Hierbij kan het zaagblad in een bepaalde hoek gekanteld worden zodat er gemakkelijk hoeken in het werkstuk gezaagd kunnen worden. De zaag wordt dan ook wel vaak aangeduid als verstekzaag. Afkortzagen zijn niet geschikt om grote platen mee te zagen. Daarentegen is de zaag wel zeer geschikt om bepaalde profielen aan werkstukken te zagen van buizen, kokers en balken. Er kunnen verschillende materialen mee gezaagd worden, zoals hout, metaal en kunststof. Belangrijk is om wel een zaag te gebruiken die voor het bestemde materiaal geschikt is. Hierdoor wordt het een handige afkortzaag die op vele gebieden functioneel kan zijn.

Waar op letten bij aankoop van een afkortzaag?

Afkortzagen zijn gewoon te koop bij bouwmarkten en tegenwoordig is er een grote keuze in online te bestellen afkortzagen. Online bestellen heeft als voordeel dat je gemakkelijk kunt vergelijken. Er kunnen namelijk verschillen tussen afkortzagen zijn, waardoor je enkele zaken in de gaten moet houden.

Onderstel
Het onderstel van afkortzagen kan gezien worden als een bijpassende accessoire. Niet alle afkortzagen zijn voorzien van een onderstel en het is soms ook niet nodig. Wel is een onderstel aan te raden. Met een onderstel is het namelijk veel comfortabeler zagen op de juiste werkhoogte. Dit kan rugklachten voorkomen. Een onderstel is verkrijgbaar in vele lengtes. Bij een lang onderstel is het voordeel dat er grotere werkstukken bewerkt kunnen worden. Een onderstel kan op wieltjes staan, zodat het een zeer handige afkortzaag wordt die gemakkelijk naar diverse locaties te rijden is. Moet je meerdere werkstukken achter elkaar zagen, dan zijn de onderstellen met rollen handig, zodat het werkstuk gemakkelijk kan doorschuiven.

Motor
De motor bepaald het vermogen van de zaag. Gelukkig beschikken alle verstekzagen over een motor met voldoende vermogen. Toch kan er veel verschil in vermogen zitten. Vooral als je de zaag veel gebruikt heb je meestal behoefte aan een zaag met een krachtige motor. Over het algemeen geldt dat goedkopere afkortzagen meestal wat minder vermogen hebben dan de duurdere exemplaren. Voor doe-het-zelvers zal een motor met een vermogen van 1400 tot 1800 watt ruim voldoende zijn.

Het zaagblad
De diameter van het ronde zaagblad bepaald de maximale zaaghoogte. Het is daarom heel belangrijk om van te voren af te vragen wat voor werkstukken je gaat zagen. Met een zaagblad met een groter diameter wordt de zaaghoogte wel meer, maar zal je wel de mogelijkheid om in een hoek te zagen minder worden. Je wordt dan namelijk beperkt in het kantelen van de zaag. De moderne afkortzagen zijn ook telescopisch. Hierdoor kun je de zaag naar je toe kunt trekken, zodat er een groter werkstuk onder past.

Verstekzagen

Er zijn verschillen tussen afkortzagen betreffende het verstekzagen. Een afkortzaag kan meestal zagen tot een hoek van 45° of 60°. Er zijn afkortzagen met een verstekfunctie waarbij je het werkstuk zelf draait, maar dit komt niet zo vaak voor. De gebruikelijke manier van verstekzagen is het kantelen van het zaagblad. Er zijn afkortzagen die alleen linksom of rechtsom gekanteld kunnen worden, waarbij je dus ook het werkstuk moet omdraaien. Daarom zijn er nu ook exemplaren op de markt die in beide richtingen kunnen kantelen.

Precies zagen met laserlijn of schaduwlijn

Wanneer je je werkstuk in de zaag legt, kan het lastig zijn om te bepalen waar de zaag zal neerkomen. Hier hebben afkortzagen een oplossing voor. Moderne exemplaren zijn voorzien van een laserlicht die exact de lijn op het werkstuk zal aftekenen. Maar ook exemplaren die een schaduwlijn aangeven werken perfect. Een lampje die op het zaagblad schijnt zorgt ervoor dat er een schaduwlijn op het werkstuk wordt aangegeven waar het zaagblad zal neerkomen.