Er is niks zo leuk als bijdragen aan jouw interieur met zelfgemaakte meubels. Of het nou in je badkamer is, je woonkamer of keuken: met blokken van gasbeton maak je in een handomdraai industriële meubelstukken. Wij leggen je uit hoe je dat doet!

Of je nou een vakkenkast, dressoir of bank wil maken, met gasbeton kan het allemaal. Deze blokken stapel je zo op elkaar om een robuust, industrieel meubelstuk te creëren. Het voordeel is dat deze betonblokken licht, voordelig en makkelijk te verkrijgen zijn. Lees dus snel verder voor een simpel en budgetvriendelijk diy-project met blokken van gasbeton!

meubels-met-gasbeton

Wat is gasbeton?

Gasbeton is een mengsel kalk, kwartszand, water en een beetje aluminiumpoeder. Gasbeton ontleent haar naam aan de luchtbellen die ontstaan in het beton door de combinatie van de materialen. Daardoor zijn deze betonblokken een stuk lichter dan gewoon beton en perfect om zelf meubelstukken van te maken. Deze variant van beton kent een heleboel voordelen, het is namelijk:

  • Duurzaam
  • Isolerend 
  • Brandwerend
  • Vocht- én vorstbestendig.

Door deze eigenschappen kan gasbeton, ook wel cellenbeton genoemd, zowel voor binnenshuis als in vochtige plekken zoals buiten en in de badkamer gebruikt worden. Daarnaast is het materiaal ook nog goedkoop te krijgen. Oftewel, een perfect materiaal om zelf meubelstukken van te maken!

Dit heb je nodig voor meubels van betonblokken

Heb je al idee voor een DIY-project met gasbeton? De mogelijkheden zijn eindeloos, zoals een tafel, badkamermeubel of loungeset voor in de tuin. Omdat cellenbeton in verschillende vormen en afmetingen te verkrijgen is, kun je er alle kanten mee op. Zodra je weet wat jouw DIY-project wordt, zet je het eerst op papier in de vorm van een tekening. Noteer daarbij ook goed welke afmetingen je hiervoor nodig hebt. Ga naar de bouwmarkt met deze informatie en voor je het weet ben je thuis met alle benodigdheden voor een zelfgemaakt meubelstuk in industriële stijl! 

Zorg in ieder geval dat je dit meeneemt van de bouwmarkt:

  • gasbetonblokken in de juiste vorm, lengte en dikte ( 5, 7 of 10 cm)
  • gasbetonzaag 
  • kant-en-klare blokkenlijm
  • lijmverdeler
  • grondeermiddel (alleen wanneer je van plan ben om tegels aan te brengen op het beton. Dit zorgt ervoor dat het beton minder ‘zuigt’)

Betonblokken op maat zagen

Nu je alle spullen in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Voor een losstaand meubelstuk als een bankje of dressoir kun je het beste het formaat van het betonblok aanhouden. Hiermee maak je het jezelf makkelijker en het scheelt veel tijd en werk. Moet je toch zagen om de juiste formaten voor jouw meubelstuk te krijgen? Zorg dan dat je een gasbetonzaag gebruikt, want een houtzaag is niet sterk genoeg voor deze klus. Ook als je gaat tegelen is het belangrijk om de zaag paraat te houden. In dat geval kun je namelijk het beste het formaat van de tegels aanhouden en het betonblok hiervoor op maat zagen. Beton zagen is namelijk een stuk makkelijker dan tegels zagen en zo houd je het patroon van de tegels ook mooi in tact. 

Zo maak je het meubelstuk af

Als de gasbetonblokken het juiste formaat hebben, wordt het tijd om de blokken aan elkaar te bevestigen. Dit doe je door blokkenlijm tussen de betonblokken te smeren. De lijmverdeler gebruik je om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan en te zorgen dat de blokken overal goed bevestigd zijn. Als de lijm bevestigd is, laat je de betonblokken drie dagen rusten om goed te drogen. Daarna kun je het meubelstuk afwerken door deze te verven, betegelen of stuken. Je kunt de betonblokken ook laten zoals ze zijn voor een rauw effect.

Klaar is Kees! Met dit stappenplan maak jij een handomdraai unieke, industriële meubelstukken voor een klein prijsje.