Als je thuis op hoogte en klus moet uitvoeren, zoals het verven van de kozijnen of een reparatie aan de dakgoot, komt daar een risico bij kijken. Je kunt uitglijden, je evenwicht verliezen, of je kunt de klus met ondeugdelijk materiaal uitvoeren, wat ook weer allerlei risico’s met zich meebrengt. Belangrijk is dus op te letten wat je doet, maar vooral ook te zorgen dat je veilige hulpmiddelen gebruikt als je op hoogte gaat werken. Tegenwoordig hoef je dat soort middelen niet meer zelf te kopen, maar kun je bijvoorbeeld bij Boels een hoogwerker huren. Op die manier beperk je de risico’s en kun je daarnaast ook nog een stuk makkelijker werken. Veilig en handig dus! Hieronder vertellen we je alles waar je op moet letten als je op hoogte gaat werken en welke voorzorgsmaatregelen je het beste kunt nemen voor een klus op hoogte.

Zorg voor een stabiele ondergrond

Zoals gezegd is het materieel dat je gebruikt erg belangrijk en zeker als je op hoogte werkt, wil je een stabiele ondergrond. Die creëer je door bovengenoemde hoogwerker te huren. Ook kun je een steiger huren, maar dan heb je weer te maken met een langere voorbereidingstijd, omdat een dergelijke steiger ook in elkaar gezet moet worden. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan kan dit best wat tijd kosten, in tegenstelling tot een hoogwerker, die je op zijn plaats rijdt en waarbij je direct aan de slag kunt. Daarbij biedt een hoogwerker verschillende mogelijkheden om jezelf te zekeren, vast te maken dus. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gordel om je middenlijf, in combinatie met een karabijnhaak. Met de karabijnhaak kun je jezelf aan de randen van de hoogwerker vastklikken. Aangezien dit soort haken daarvoor gemaakt zijn, klik je die gemakkelijk los en vast. Uiteraard dien je als je bent losgekoppeld extra voorzichtig te zijn, omdat je dan geen bescherming geniet.

Geen rondslingerend gereedschap

Als je op hoogte gaat klussen is het belangrijk dat dat zo veilig mogelijk gebeurt. Zorg dan ook dat je geen rondslingerend gereedschap hebt waar je over kunt struikelen. Een goede  voorbereiding helpt daarbij. Zo kun je eerst bedenken welk gereedschap je nog hebt en dit klaarleggen op de hoogwerker, steiger of elk ander hulpmiddel dat je gebruikt. Zo heb je geen onnodig gereedschap om je heen liggen. 

Een gereedschaps band houdt je handen vrij

Een nog makkelijkere oplossing is het gebruik van een gereedschaps band om je middel. Hierdoor heb je al het gereedschap dat je nodig hebt direct bij de hand en, indien gewenst, heb je je handen vrij om bijvoorbeeld een betere grip te hebben, voorwerpen te verplaatsen of om makkelijk van gereedschap te kunnen wisselen.

Laat je niet afleiden

Zorg ook dat je wanneer je op hoogte gaat werken je niet laat afleiden. Beter laat je dus je telefoon beneden liggen. We weten namelijk allemaal ho we de telefoon pakken als we een berichtje horen binnen komen. Echter, als je op hoogte werkt, moet dat je prioriteit zijn en niet het beantwoorden van berichten of het opnemen van je telefoon. Door je handen vrij te houden heb je de meeste grip, wat de kans op uitglijden tijdens het werken op hoogte verkleint.

Laatste tip die we je willen geven is om niet boven je kunnen te gaan werken. Merk je dat je op die hoogte niet op je gemak bent? Ga dan niet ten koste van alles verder, want dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Beter is het dan om een professional in te schakelen en de klus aan hem of haar over te laten.