Het bewerken van houten elementen gebeurt doorgaans met zogenaamde beits: een sterk en betrouwbaar product dat houten oppervlaktes snel klaarstoomt voor verdere bewerking, zoals schilderen. Beits is erg populair en in trek omdat er prachtige resultaten mee bekomen kunnen worden, die zowel qua uitzicht als betrouwbaarheid aan de verwachtingen voldoen.

Toch gaan doe-het-zelvers en specialisten steeds vaker op zoek naar alternatieve middelen die duurzamer zijn en toch eenzelfde mooie effect hebben op het te bewerken materiaal. Lijnolie (of lijnzaadolie) is daar een prachtig voorbeeld van. Wat is lijnolie nu precies, en wat zijn de voordelen? Wat meer informatie is hier zeker van toepassing.

Natuurlijke lijnolie als vervanging van beits

Bepaalde onderdelen in de woning hebben nood aan een optimale bescherming tegen schade, veroudering en slijtage. Hiervoor werd traditioneel best gebruikt, een chemisch middel dat slijtage tegenging. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen voor lijnolie, of olie die getrokken is uit lijnzaad. Lijnzaad is reeds bekend dankzij zijn gezondheidsvoordelen, maar nu is duidelijk dat het ook nog andere toepassingsmogelijkheden heeft.

Zo kan lijnzaad perfect gebruikt worden als vervanging voor beits, aangezien het goed in het houten oppervlak gaat doordringen en zich perfect aanpast aan de ondergrond. Natuurlijke lijnolie biedt het voordeel dat het een natuurlijk samenstelling geeft, waardoor er geen ongewenste reacties ontstaan met het hout. Ook past de lijnolie natuurlijk zich aan de temperaturen aan, alsook aan de omgeving en de luchtvochtigheid. Een ander voordeel van natuurlijke lijnolie is dat deze gaat rekken met de ondergrond en dus niet gaat afbladderen. Dat maakt de lijnolie duurzaam, waardoor je dus minder vaak de olielaag moet vervangen!

Waarom is lijnolie duurzaam ?

Duurzame lijnolie is zo’n slimme aankoop omdat het houten oppervlak dat ermee bewerkt wordt egaler is, beter is bestand tegen schade en slijtage en daarbij mooier oogt. Voor de bewerking van de oppervlakte, bijvoorbeeld schilderen, is het aangeraden om deze te behandelen met rauwe lijnolie, zodat het beschermd blijft tegen vocht en houtrot.

Zodra de duurzame lijnolie op het hout is aangebracht, kan je het hout in een aantal laagjes overschilderen voor een effen resultaat. De werkwijze met dergelijke olie is eenvoudig, maar ongelooflijk doeltreffend. Houten oppervlaktes blijven optimaal beschermd tegen schade en veroudering, en daarbij is het veel eenvoudiger om deze te schilderen!

Waarom verrijkte lijnolie en geen beits?

Nu is natuurlijk nog de vraag waarom het beter is te kiezen voor lijnolie, en niet voor gewone beits. Een duidelijk antwoord daarop is inderdaad belangrijk als je precies wil weten wat je kan verwachten. Hoewel beits een efficiënt product is, dat houten oppervlakken goed beschermd tegen slijtage en deze er ook mooier doet uitzien, zijn er een aantal nadelen aan verbonden.

Zo is gewone beits geen natuurlijk product, maar een samensmelting van verschillende chemische stoffen. Het uiterlijke resultaat van de best op houten oppervlakken is dan wel zoals gewenst, het risico op chemische reacties met het hout is erg groot. Hierdoor wordt niet enkel het uitzicht van het hout op de lange termijn, maar ook de kwaliteit ervan nadelig beïnvloed.

Duurzame lijnolie in verschillende soorten en bewerkingen

Een natuurlijke variant zoals lijnolie maakt korte metten met dergelijke problemen, juist dankzij de natuurlijk samenstelling. Naast gewone lijnolie bestaat er ook verrijkte lijnolie, waarbij onder andere Tungolie of andere natuurlijke stoffen zijn toegevoegd.

Er bestaan ook verschillende soorten gekookte lijnolie, of zelfs dubbel gekookte lijnolie, die nog beter door het hout worden geabsorbeerd en dus een optimale bescherming bieden tegen schade en veroudering. Tenslotte bestaan er ook zon-ingedikte lijnolie soorten, die het oppervlak een unieke glas geven. Kortom, de perfecte beits die bijdraagt aan zowel de duurzaamheid als de uitstraling van alle houten elementen!