Wanneer je nieuw tuingereedschap aanschaft, heb je de keuze uit gereedschap voor een lage prijs / kwaliteit of een hoge prijs / kwaliteit. Kwaliteitsgereedschappen zijn gemaakt om vele jaren mee te gaan, maar ze moeten worden verzorgd en regelmatig worden onderhouden. Als je kiest voor scherp geprijsd gereedschap, is het onderhoud ervan minder belangrijk: als ze verslijten, kun je ze gewoon weggooien. Ongeacht de kwaliteit zal het regelmatig onderhouden van het tuingereedschap helpen ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor het volgende tuinklusje gebruikt te worden. Het volgen van een paar basisregels zal vele jaren van gebruik toevoegen aan alle gereedschappen die er zijn om het tuinieren gemakkelijker te maken. Tijd dus om te kijken hoe je je tuingereedschap goed onderhoudt.

Reinig het tuingereedschap na elk gebruik

Maak er een gewoonte van om het gereedschap na elk gebruik schoon te maken. Het kan zo simpel zijn als je schoppen schoonspuiten of het sap van je snoeischaar af te vegen met een schone doek. Als je een paar seconden de tijd neemt voor deze kleine taken, blijven jouw gereedschappen goed en zijn ze klaar voor gebruik voor een volgende keer. Zorg daarom dat je altijd een stapel vodden, zoals versneden oude t-shirts of handdoeken, een harde borstel en wat staalwol bij de hand hebt, speciaal voor het schoonmaken van het tuingereedschap. 

Tuingereedschap op een goede plek opslaan

Bewaar je gereedschap op een droge en beschermde plek, bij voorkeur hangend aan een muur. Laat je het buiten op de grond dan zal de roest snel daarna verschijnen. Vocht is namelijk de grootste vijand van tuingereedschap, dus vergeet niet om ze goed op te bergen als je ze niet meer gebruikt. Natte grond is over het algemeen de belangrijkste boosdoener van corrosie, dus het is altijd een goede gewoonte om modder die aan het gereedschap kleeft af te spoelen en grondig te drogen voordat je deze opbergt.

Reinig en olie het gereedschap regelmatig

Gereedschappen zoals een snoeischaar zijn bijzonder gevoelig voor roest door sap en ophoping van resten van de planten en bomen op de messen. Gebruik een harde borstel of een schuursponsje om het vuil uit de spleten te verwijderen, was de messen vervolgens met warm zeepsop en droog ze grondig af. Breng daarna een paar druppels smeerolie aan op de scharniergewrichten en messen en veeg de overtollige olie af met een handdoek.

Laat het tuingereedschap minimaal één keer per jaar slijpen

Lokale gereedschap winkels en tuincentra bieden vaak een slijpservice aan, maar het is net zo gemakkelijk om een ​​slijpapparaat te kopen, zoals een platte vijl, wetsteen of hardmetalen messenslijper, en dit zelf te doen. Het duurt maar een paar seconden om eventuele membramen glad te strijken, en een hardmetalen slijper is zo licht en draagbaar dat je hem in je zak kunt bewaren schort snelle aanpassingen indien nodig. Veeg het mes na het slijpen af ​​met een beetje multifunctionele olie.

Verwaarloos houten handvatten niet

Inspecteer aan het einde van de zomer de handgrepen van jouw scharen, schoppen, vorken en ander tuingereedschap op het feit of deze aan het versplinteren zijn. Schuur ze indien nodig glad. Gebruik een schone doek om een ​​passende olie aan te brengen en laat het enkele minuten intrekken, indien nodig opnieuw aanbrengen totdat het hout geen olie meer kan opnemen. Veeg overtollige olie weg voordat je het gereedschap opbergt.