Of je zolder nu af of nog niet af is, deze ten alle tijden goed geïsoleerd moeten worden. Op een onafgewerkte zolder is het doel van de isolatie om de kamers eronder koel te houden in de zomer en warm in de winter. Dat betekent alleen de zoldervloer isoleren, niet de muren, en ventilatieopeningen in het dak. Bij een afgewerkte zolder moet isolatie helpen om de zolderruimtes comfortabel te houden wat betreft de temperatuur. Wat betreft materialen zijn er talloze oplossingen, waarvan Iso-Fit misschien wel de bekendste. Maar hoe kun je verschillende soorten zolders nu eigenlijk het beste isoleren?

Hoe een afgewerkte zolder te isoleren?

Een afgewerkte zolder moet net als de rest van het huis worden geïsoleerd, met isolatie in de muren en het plafond. Er zijn twee basismanieren om een ​​afgewerkte zolder te isoleren. Als alleen de woonruimte wordt geïsoleerd, wikkel de isolatie dan rond de muren en het plafond van de kamer en ga dan verder langs de vloer van de niet-woonruimte. In dit geval zal het gebied achter de wand onaangenaam warm of koud zijn. Als je wil voorkomen dat het gebied achter de zijwanden in de winter bevriest, breng je isolatie aan vanaf de daklijn tot aan de vloer.

Een dak moet kunnen “ademen”, wat betekent dat lucht van de dakrand beneden naar het dak erboven moet blazen. Dergelijke ventilatie houdt het dak in de winter koud, waardoor bevriezing kan worden voorkomen die jouw dak, en zelfs jouw huis, kunnen beschadigen.

Installeer speciale dakspanten voor ventilatie in een geïsoleerd dak. Deze worden vastgeniet aan de onderkant van de dakbedekking, tussen de spanten. Ze laten lucht achter de isolatie stromen zodat het dak lekker koud blijft terwijl de ruimte binnen tegen de kou geïsoleerd is. Zorg ervoor dat de dakrand openingen aan de onderkant van de spant en de nokventilatie of andere ventilatieopeningen aan de bovenkant vrij zijn van obstakels, zodat de lucht vrij kan bewegen.

Als jouw zolder al klaar is, is deze waarschijnlijk op zijn minst gedeeltelijk geïsoleerd. De meeste oudere zolders zijn echter onder geïsoleerd, dus het is een goed idee om de R-waarde waar mogelijk te verhogen. Helaas kun je niet in alle openingen komen. Het plafond zal waarschijnlijk zijn afgesloten, tenzij je de gipsplaat of ander afwerking materiaal verwijdert. Misschien heb je meer geluk als je achter zijwanden komt, ook wel knieschotten genoemd.

Let op: Vermijd het afdekken van inbouwverlichting of andere warmte genererende armaturen bij het installeren van isolatie op zolder. 

Een zolder voorbereiden voor isolatie

Plaats planken  of multiplex platen over vloerbalken om de mobiliteit op zolder te verbeteren. Ga nooit tussen de balken staan, aangezien je door het plafond eronder zou kunnen breken. Zorg ervoor dat er geen onbedekte elektriciteitskasten of blootliggende bedrading zijn. Dicht alle ruimtes af waar lucht tussen de zolder en de kamers eronder kan passeren, met bijzondere aandacht voor de omgeving van verlichtingsarmaturen, elektrische draden, leidingen en kanalen. Breng tochtstrips aan rond de ingang van de zolder. Controleer of je een goede ventilatie hebt om vochtvorming te voorkomen.

Isolatie door matten en dekens wordt vaak geleverd met een damp vertragende bekleding en sommige soorten hardschuim isolatie hebben geen extra barrière bescherming nodig. Voor andere typen is het een goed idee om een ​​dunne barrière van polyethyleen aan de onderkant van de isolatie te installeren om te voorkomen dat vocht het materiaal aantast.