Duurzaamheid is troef tegenwoordig: elke woning of bedrijf is uitgerust met voorzieningen die het energieverbruik moeten verlagen én bijdragen aan het milieu. Er zijn verschillende manieren waarop je als particulier duurzamer kan gaan wonen en een groene stadswoning kunt creëren.

Duurzamer leven begint in je eigen woning, en er zijn dan ook tal van manieren om meer te halen uit je leefomgeving, met minder. Hoe je dat precies kan doen en welke voordelen deze maatregelen met zich meebrengen, lees je in het onderstaande overzicht.

Duurzamer wonen

Duurzaam wonen is slechts een overkoepelende term voor de vele maatregelen die je kan treffen om je woning een update te geven en bij te dragen aan een gezonder milieu én een vollere portemonnee. Een overzicht van enkele van de meest populaire manieren om de woning duurzaam te maken is hier wel op zijn plaats.

1. LED-lampen gebruiken

Een van de eerste ontwikkelingen die het mogelijk maakte om duurzamer te leven was de LED-lamp. Dergelijke lampen dienden als vervanging voor de gewone halogeenlamp of gloeilamp, en brachten vroeger al enkele interessante voordelen met zich mee. Zo verbruikt een dergelijke lamp veel minder dan een gewoon exemplaar, wat natuurlijk alleen maar positieve gevolgen heeft voor de energierekening op het einde van de maand.

Daarbij gaan dergelijke lampen veel langer mee. De levensduur van LED-lampen is vaak tot wel 10 keer zo lang als die van een gewone lamp – en dat vertaalt zich op de lange termijn dan ook in heel wat welkome besparingen. Wil je je woning eenvoudig, snel en goedkoop duurzaam maken? Dan zijn besparende LED-lampen in elk geval een must.

2. Zonnepanelen laten plaatsen

Een andere trend die steeds populairder aan het worden is in Europa, is het gebruik van zonnepanelen. Energie, het kostelijke verbruik en de schade aan de natuur die erbij komen kijken, zijn een delicate kwestie. Steeds vaker gaat men dan ook op zoek naar alternatieven om stroom op te wekken in huis – en op dat vlak spannen zonnepanelen hoe dan ook de kroon. Dergelijke panelen vangen efficiënt zonlicht op, waarna dit in een soort van generator in stroom wordt omgezet.

Het resultaat? Energie die zo goed als gratis is, en waarmee je heel wat verschillende voorzieningen en elektrische apparaten in de woning kan aandrijven – van de wasmachine tot de boiler en de oven. Daarbij kan het verbruik van fossiele brandstoffen dankzij dergelijke panelen drastisch verlaagd worden. Woningen die zonnepanelen op het dak hebben staan zijn tegenwoordig al lang geen uitzondering meer, en dat is dan een reden te meer om het nu zelf zonnepanelen aan te schaffen.

3. Dubbel glas plaatsen

Tenslotte kan iets zo eenvoudig als dubbel glas de woning duurzaam maken, en wel om verschillende redenen. Eerst en vooral is de woning gewoon comfortabeler, aangezien de temperatuur constanter blijft. De koude wordt tijdens de winter immers uiteengehouden, en in de zomer wordt de woning nooit té warm. Daarbij bespaar je heel wat energie als je dubbel glas laat plaatsen, aangezien je als het kouder is minder stroom verbruikt om te stoken en de kamers op temperatuur te houden.

Een groene stadswoning creëren kan op verschillende manieren. De bovenstaande maatregelen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je zelf het heft in handen kunt nemen en méér kunt halen uit je woning op de lange termijn!