Bouwprojecten vereisen qua investering een slimme aanpak

Het verbouwen van de woning is vaak een ingrijpende en prijzige klus. Vroeger kon een verbouwing, zoals het plaatsen van een dakkapel, een nieuwe keuken of een andere badkamer nog wel eens vanuit een verhoging van de hypotheek gefinancierd worden. Maar tegenwoordig zijn veel banken en hypotheekverstrekkers daar niet zo happig meer op. Maar hoe kun je dan op een handige manier jouw bouwplannen werkelijkheid laten worden? Met de tips die wij voor je verzameld hebben, heb je jouw verbouwing snel bekostigd. Lees hieronder het antwoord op de vraag; Wat kan ik lenen?

Kijk kritisch naar het financieringsprobleem

Voordat je de keuze maakt om geld te lenen, is het aan te raden om te kijken wat de kern van het financieringsprobleem is. Belangrijk is om vast te stellen hoeveel geld je nodig hebt en of de investering rendabel is. Ga je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen omdat je een gezin met kinderen hebt, dan kun je dit later altijd weer terugverdienen als je jouw huidige woning verkoopt om kleiner te gaan wonen. Is het te lenen bedrag niet zo hoog en kun je het gedeeltelijk bekostigen met spaargeld? Dan kun je ook proberen om het relatief kleine restbedrag eerst bij elkaar te sparen, zodat je niet hoeft te lenen. Moet je wel lenen, leen dan het bedrag dat je nodig hebt en niet meer. Gelukkig zijn de rentetarieven momenteel historisch laag: lenen is niet meer zo duur als vroeger.

Kijk of er gemeentelijke subsidies mogelijk zijn

Wanneer jouw verbouwing zorgt voor energiebesparing en verduurzaming kun je geregeld aanspraak maken op subsidies. Bijvoorbeeld als je kiest voor het plaatsen van een dakkapel met extra isolerend glas. Of als je het oude dak verwijderd en een nieuw en beter isolerend dak laat plaatsen. Ook wanneer je gaat voor een verbouwing met als extra zonnepanelen, kun je vaak profiteren van vergoedingen en kortingsacties. Leuke acties zijn bijvoorbeeld buurtacties, waarbij je met meerdere buurtgenoten kiest voor een duurzame verbouwing. Op die manier kan er veelal een interessante bulkkorting bedongen worden bij bouwbedrijven.

Ga voor een verbouwing die zich snel terugverdiend

Het meest slimme dat je kunt doen als je gaat verbouwen, is het project energieneutraal proberen te maken. Plaats je bijvoorbeeld een dakkapel, zorg dan voor HR+++ glas in de dakramen, goede dakisolatie en natuurlijk voor een set zonnepanelen. Op die manier kun je het geld van de verbouwing via de energienota – althans deels – weer terugverdienen.