Tegenwoordig is er voor iedere klus wel een lijm of kit te vinden. Dat is belangrijk, want dankzij de ontwikkeling van steeds betere lijmen kunnen we bijna alles zodanig verlijmen dat het geen schroeven of spijkers meer behoeft.

Lijmen

Houtlijm kent iedereen. Het gele flesje met het rode dopje is in zowat ieder huishouden te vinden. Dat geldt vaak ook voor andere soorten, zoals contactlijm. Dit is echter beslist niet voldoende om aan een klus te beginnen. Vooraleer te starten, is het goed een aantal vragen te stellen.
* Wat moet verlijmd worden?
* Welk materiaal of materialen werken we mee?
Zelfs als het ‘gewoon’ hout is, is het denkbaar dat er verschillende lijmen nodig zijn. Zo moet een houtlijm voor buiten waterbestendig zijn. Dit geldt eens te meer wanneer het montagelijm betreft. We kunnen kiezen uit montagelijm of montagekit, constructielijm, twee componentenlijm, polyurethaanlijm, parketlijm, behanglijm, pvc lijm, tegellijm en nog veel andere soorten. Dit is op zich logisch, want plak je pvc buizen met montagelijm, dan zal dit snel tot problemen leiden. Dat geldt ook wanneer je pvc lijm gebruikt om tegels op te hangen.

lijmen

Kit

Bij kit gelden dezelfde regels. Naast montagekit, vind je siliconen-, acrylaat -, sanitair – en andere kitsoorten. Welk soort je gebruikt, bepaalt de klus. Voor sanitair geldt dat hij vochtbestendig en schimmelwerend zijn moet. Voor andere soorten dat je er over heen moet kunnen verven. Belangrijk is om goed vast te stellen wat het product doen moet. Zo is het dichtkitten van een rand bij een douchecel echt iets anders dan het dichtkitten van een lekkage.

Plan maken

Begin met het beantwoorden van vragen. Op die manier voorkom je dat je extra werk moet doen, extra kosten moet maken of met reparatie te maken krijgt. Een aantal handige vragen zijn:
1. wat moet worden gelijmd of gekit? Welk materiaal?
2. Welk product is hiervoor het best geschikt? Informeer bij twijfel bij de vakman.
3. Hoe werkt een product? Contactlijm werkt anders dan 2 componentenlijm, die eerst vermengd moet worden en door de hars vrij snel verwerkt moet worden, aangezien hij binnen korte tijd hard wordt. Sommige lijmen werken bij warm of bij koud weer anders.
4. Kijk waar het product gebruikt moet worden. Op natte en vochtige plekken geldt dat een product niet alleen watervast of vochtbestendig moet zijn, maar vooral ook schimmelwerend.
5. Lees voordat je begint eerst de instructie goed door. Het helpt bij het aanbrengen en verlijmen. Daarnaast moet alles altijd goed schoon zijn, eventueel opgeruwd worden en moeten de delen passend gemaakt zijn.
6. Let op de temperatuur. Sommige producten zijn alleen te gebruiken bij bepaalde temperaturen, zoals onder of boven de 18 graden. Kijk ook vooraf of een product brandbaar is, om ongelukken te voorkomen.

Lijmen en kitten

Even iets lijmen of kitten is dus geen oplossing. Het is een tijdelijke maatregel die er voor zorgt dat je enige tijd later misschien nog wel meer werk hebt. Dat kun je gemakkelijk voorkomen.