De woning van warmte voorzien is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren die bij de inrichting of verbouwing ervan komen kijken. Als je zeker wil zijn van een optimale verwarming van de woonkamer die daarbij ook nog eens gezelligheid en sfeer creëert, dan is een houtkachel ongetwijfeld de beste investering die je kan doen.

Natuurlijk is het begrip houtkachel erg ruim en het is dan ook belangrijk om een duidelijk zicht te hebben op de diverse mogelijkheden. Dergelijke kachels komen in ontelbare formaten, vormen en types, waardoor het soms verwarrend kan zijn als je op zoek bent naar de beste optie voor jouw situatie en een specifieke ruimte. Het volgende overzicht geeft enkele factoren waar je best op let bij de aankoop van een houtkachel. Op die manier biedt je aankoop ongetwijfeld meerwaarde aan de woning en het comfort dat er gecreëerd wordt.

Een grote of kleine houtkachel kiezen?

Het spreekt voor zich dat het formaat van de houtkachel een grote rol speelt. Een te grote kachel zal in een kleine ruimte immers veel te veel warmte afgeven, terwijl een piepkleine kacheltje in een grote zaal zetten ook niet meteen de beste beslissing is. Hoe groter de kachel, hoe sterker de verwarming – meestal toch. Let daarbij op het vermogen van de kachel, uitgedrukt in kilowatt, om te bepalen welk model je best kiest voor welke kamer!

De mogelijkheden zijn natuurlijk oneindig: van een eenvoudige, kleine houtkachel in compacte ruimtes tot een ware design houtkachel voor moderne, ruimere inrichtingen, niets is onmogelijk als je voor een houtkachel kiest. Ook kan je doorgaans kiezen voor ofwel een langwerpig model of een vierkante houtkachel, afhankelijk van de inrichting en vorm van de ruimte.

Een houtkachel met stralingswarmte of met convectie warmte?

Kachels zijn er in ontelbare vormen en soorten en dat maakt de juiste keuze maken niet altijd eenvoudig. Over het algemeen kunnen houtkachels in twee groepen onderverdeeld worden, gebaseerd op welk soort warmte ze afgeven. Zo zijn er kachels met convectiewarmte en kachels met stralingswarmte.

Convectiewarmte is eigenlijk warmte die doorheen de ruimte verspreid wordt via de toevoer van lucht. In zekere zin werkt een dergelijke kachel een beetje zoals de centrale verwarming. De warme lucht stijgt op en verwarmt de ruimte. Stralingswarmte is dan weer warmte die rechtstreeks verspreid wordt. Dit zorgt ervoor dat hoe dichter je bij de kachel zit, hoe warmer het is.

Houtkachels in verschillende materialen

Vervolgens kan ook een onderscheid gemaakt worden tussen houtkachels op basis van het gebruikte materiaal. Zo zijn er gietijzeren kachels, speksteenkachels, stalen houtkachels, enzovoort. Een gietijzeren model is doorgaans erg goedkoop en levert toch een gezellige, constante warmte op.

Een speksteen- of tegelkachel is dan weer de perfecte oplossing als je de kachel wil gebruiken als primaire vorm van verwarming, in plaats van de centrale verwarming. Een pelletkachel is uiterst geschikt voor grote ruimtes zoals een werkplaats of een schuur.

Let ook op de prijs van de houtkachel!

Kachels komen vervolgens tegen uiteenlopende prijzen. Voor een kleine, vierkante houtkachel zal je doorgaans natuurlijk veel minder betalen dan voor een grote, design houtkachel. Je kiest dan ook best op basis van je budget. De prijzen variëren van slechts tweehonderd euro tot wel vijfduizend euro of zelfs meer. Houd daarbij ook rekening met de installatiekosten en doe altijd beroep op een erkend installateur!