Zonnepanelen worden in Nederland gezien als een cruciale factor in de energietransitie. Maar zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze leveren bedrijven ook andere voordelen. Daarom lees je op deze pagina alles over zonnepanelen bedrijven.

Zonnepanelen bedrijven: de voordelen

Zakelijke zonnepanelen hebben diverse voordelen. De belangrijkste zijn:

  • Lagere energierekening Door hogere energieprijzen zijn zonnepanelen een steeds betere investering. De terugverdientijd van zonnepanelen is door de hogere energieprijzen korter geworden. Als vuistregel wordt gehanteerd dat je je zonnepanelen in ongeveer zes jaar terugverdient. De rest van de levensduur van de zonnepanelen, vaak zo’n negentien jaar, ontvang je hierdoor in feite gratis stroom
  • Lager energielabel Elk kantoor dat minstens 100 m2 groot is moet sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Zonnepanelen zijn een prima manier om het energielabel van je bedrijfspand te verlagen. Bovendien verhogen zonnepanelen de waarde van je bedrijfspand.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen Klanten vinden het steeds belangrijker dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Produceer je als ondernemer de energie die je verbruikt zelf? Dan kan je als ondernemer deze informatie gebruiken door je via een groen imago te onderscheiden van je concurrenten.

Zonnepanelen bedrijven: hier moet je rekening mee houden

Overweeg je als ondernemer zonnepanelen op je bedrijfspand, dan is het een goed idee om rekening te houden met onderstaande factoren:

  • Dakconstructie Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Controleer dus eerst of je dak geschikt is voor zonnepanelen, voordat je beslist om te investeren in zonnepanelen.
  • Vergunningen In de meeste situaties heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Dit verschilt echter van gemeente tot gemeente. Zeker als je bedrijf is gevestigd in een monumentaal pand, dan is het verstandig om navraag te doen bij je gemeente of een vergunning nodig is voor de zonnepanelen.
  • Kosten Als ondernemer wil je een weloverwogen investeringsbeslissing maken. In zijn algemeenheid geldt dan wel dat zonnepanelen zich binnen zes jaar terugverdienen, maar dit hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de kosten van installatie en van de zonnepanelen zelf, maar ook aan de windrichting waarin de panelen geplaatst worden. Het advies is om je voor aanschaf van zonnepanelen altijd te laten adviseren door een installateur of energieadviseur.
  • Verzekering Laat je zonnepanelen plaatsen op je bedrijfspand, dan heeft dit mogelijk invloed op de verzekering van dit pand. Zo stellen sommige verzekeraars eisen aan het onderhoud van de zonnepanelen. Ook kan je premie hoger worden, doordat de waarde van het bedrijfspand toeneemt. Laat je over dit onderwerp adviseren door een verzekeringsadviseur, of controleer zelf de voorwaarden van je verzekeraar.

Goed om te weten: subsidies voor zonnepanelen

Overweeg je als ondernemer zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zal je vooraf willen bepalen of dit een goede investering is. Bij het maken van je investeringsbeslissing is het goed om te weten dat diverse subsidies voor zonnepanelen beschikbaar zijn. De belangrijkste is de ISDE, oftewel de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie loopt tot 31 december 2023 en bedraagt maximaal € 125 per kilowatt gezamenlijk piekvermogen. Aan deze subsidie zijn diverse voorwaarden verbonden. Zo kan de subsidie alleen aangevraagd worden door een rechtspersoon, moet het netto eigen verbruik minimaal 50.000 kWh zijn en mag je de installatie niet zelf verzorgen. Meer informatie over de ISDE kan je verkrijgen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.