Als je op zoek gaat naar bevestigingsmateriaal, zul je ontdekken dat er verschillende soorten bouten en moeren zijn. Welke bouten zijn het beste voor het in elkaar zetten van een terras? Welke bouten gebruik je om speelsets voor buiten in elkaar te zetten? In deze blog laten we je veelgebruikte soorten bouten zien, wanneer je ze moet gebruiken en we helpen je  bij het kiezen van de juiste moer en (revet) ring om een ​​sterke verbinding te maken.

Moeren, bouten en ringen

Moeren en bouten worden gebruikt in combinatie met ringen om verschillende stukken te verbinden. Je kunt de termen moeren en bouten door elkaar horen gebruiken, maar een bout heeft een heel andere functie dan een moer. 

Bouten hebben een kop met een aandrijf oppervlak (meestal zeshoekig, voor een combinatie van sleutel of dopsleutel/ratel) en een cilindrische as die door de werkstukken loopt die je gaat monteren.

De schacht is voorzien van schroefdraad, maar heeft vaak een gedeelte zonder schroefdraad dat bekendstaat als de schacht, dit is het gedeelte nabij de kop. De schacht verkleint de kans dat de bout afbreekt, aangezien het sterkere gedeelte zonder schroefdraad het grootste deel van de belasting draagt. Dit gedeelte zonder schroefdraad kan het ook gemakkelijker en sneller maken om langere bouten met het juiste gereedschap te installeren.

In de meeste gevallen heb je een sluitring nodig, een soort van ring zonder schroefdraad dat op de boutschacht past. Zijn functie is om de belasting van de verbinding over een groter gebied te spreiden of om te helpen voorkomen dat de moer losraakt nadat het is geïnstalleerd.

Een moer trekt de stukken samen langs de boutschacht. Een moer heeft dezelfde schroefdraad als een bout, maar terwijl een bout uitwendige schroefdraad langs de as heeft, heeft een moer inwendige schroefdraad. De schroefdraad van de moer past in de schroefdraad van de bout, waardoor de moer langs de boutas kan draaien. Een moer die is ontworpen om met een bout te werken, heeft een aandrijfoppervlak zoals dat van de bout (een zeskantige moer werkt met een zeskantbout).

Een typische toepassing voor een bout, ring en moer is om een ​​bout in bijpassende gaten te steken op stukken die je aan het bevestigen bent en vervolgens de moer vast te draaien. Terwijl je de moer vastdraait, worden de stukken samengedrukt, waardoor de sluitring tegen het ene element wordt gedrukt en de boutkop stevig tegen het andere element wordt getrokken. Je hebt vaak twee sleutels nodig, zodat je de boutkop op zijn plaats kunt houden terwijl je de moer vastdraait. Houd er rekening mee dat je, om een ​​moer en ring goed op een bout af te stemmen, rekening moet houden met factoren als materiaal, afwerking, maat en schroefdraadtype. 

Bout-, moer- en ringmaterialen en afwerkingen

Staal is een veelgebruikt materiaal voor moeren en bouten, maar bevestigingsmiddelen van standaard staal hebben een corrosiebestendige afwerking nodig als ze worden blootgesteld aan vocht of onder druk behandeld hout, wat stalen bevestigingsmiddelen kan aantasten. Verzinkte bouten hebben enige corrosie weerstand, maar zijn het beste voor gebruik binnenshuis. De afwerking is meestal dun en bestand tegen de elementen buitenshuis en is niet geschikt voor gebruik met onder druk behandeld hout. 

Thermisch verzinkte moeren, bouten en ringen hebben een hogere corrosi eweerstand. Deze bevestigingsmiddelen zijn geschikt voor gebruik buitenshuis en werken met onder druk geïmpregneerd hout. Gepoedercoate verf afwerkingen zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis. Epoxy en andere coatings bieden verschillende niveaus van corrosie weerstand, afhankelijk van het type coating. Controleer de productinformatie voor specifieke toepassingen!