Heb jij een eettafel, salontafel of bijzettafel van eikenhout? Dan moet je het op de juiste manier onderhouden om te genieten van een lange levensduur. Wanneer je het hout goed beschermt en met geschikte schoonmaakmiddelen reinigt, kun je beschadigingen voorkomen. Hieronder lees je 5 onderhoudstips om een eiken tafel langer mooi te houden.

1. Gebruik zo min mogelijk water

Hout gaat niet zo goed samen met vocht en water. Gebruik tijdens het schoonmaken daarom zo min mogelijk water. Wring een schoonmaakdoek eerst goed uit en maak de tafel naderhand droog met een schone theedoek. Wanneer je te veel water gebruikt, kan het in de tafel trekken en het hout beschadigen. Hout zet namelijk uit wanneer het te vochtig wordt. Dat wil je liever voorkomen.

2. Poets met een zachte doek

Gebruik nooit een schuurspons of doek met harde vezels. Hiermee kun je krassen veroorzaken en de houtnerven beschadigen. Poets liever met een zachte (microvezel) doek en boen niet te hard. Op deze manier blijft een oud hout tafel veel langer mooi.

3. Veeg met de houtnerf mee

Kijk voordat je begint met poetsen eens goed naar de houtnerven. Welke richting gaat de nerf op? Veeg vervolgens met deze richting mee om de eiken tafel langer in topconditie te houden.

4. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Het klinkt misschien logisch, maar we willen het toch nog benadrukken: maak een houten tafel nooit schoon met agressieve schoonmaakmiddelen. Chemische en bijtende middelen zullen het hout flink beschadigen. Over het algemeen kun je vlekken het beste verwijderen met een licht vochtige doek. Krijg je de tafel niet schoon met enkel wat water? Gebruik dan een van de onderstaande reinigingsmiddelen. Grote kans dat je de meeste middeltjes al in huis hebt!

  • Groene zeep: Meng een paar druppels groene zeep met lauw warm water en gebruik een zachte doek om de tafel te poetsen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven en vergeet niet om het hout goed droog te maken.
  • Schoonmaakazijn: In plaats van zeep kun je ook een scheutje azijn mengen met lauw warm water.
  • Olijfolie: Zitten er kringen of hardnekkige vlekken in het hout? Probeer het dan eens weg te poetsen met een beetje olijfolie. Je kunt eventueel ook een mengsel maken van olijfolie en schoonmaakazijn.

5. Bescherm het hout met lak of olie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bescherm het eikenhout daarom met een laklaag of behandel het met de juiste olie. Laat je bij aankoop van een nieuwe eikenhouten tafel adviseren over de beste producten.