Een verbouwing is hectisch, rommelig en hard werken. Gooi nog een paar kinderen in de mix en het lijkt bijna een onmogelijke klus. Toch zijn er manieren om toch te klussen aan jouw droomhuis of aanbouw als er kinderen in het spel zijn. Lees snel verder voor 5 tips om een verbouwing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Of je een klusteam inschakelt of alles zelf doet, een verbouwing is altijd tijdrovend en chaotisch. Je moet belangrijke beslissingen maken, leeft in rommel of een tijdelijke woning en geeft klauwen met geld uit. De zorg voor kinderen maakt die proces niet makkelijker of sneller, maar met onze tips kom je de verbouwing in ieder geval overleven! 

verbouwing met kinderen

Alle hulp is welkom

Een verbouwing is natuurlijk je eigen keuze en daarom kan het misschien moeilijk zijn om hulp te vragen. Het is beter om de stoute schoenen aan te trekken en dit wel te doen, want vele handen maken ligt werk. Of je nu hulp krijg bij de kinderen of bij het klussen, alle hulp is welkom. Vraag je ouders bijvoorbeeld om wat vaker op de kinderen te passen of ouders van speelmaatjes van je kinderen om jouw kind ook op te halen van school. Hoe fijn is het als je niet stipt om 4 uur op het schoolplein hoeft te staan? Ook aanschuiven bij vrienden voor een warme maaltijd kan een hele last van je schouders zijn. Het zijn juist die kleine dingen die vaak het zwaarst wegen. #Durftevragen!

VERBOUWEN MET KINDEREN

Schep rust in de chaos

Niet alleen voor je kinderen, maar ook uit eigenbelang is het een goed idee om zo snel mogelijk één kamer af te maken waar je kinderen weg kunnen uit de chaos van de verbouwing en lekker kunnen spelen of slapen. Bij voorkeur zorg je dat de slaapkamer van je kind als eerst af is. Als je meerdere kinderen hebt, kun je het leuk maken door ze tijdens de verbouwing samen te laten logeren in één kamer, bijvoorbeeld in een tent van lakens. Zo voelen je kinderen zich speciaal omdat zij wél al een kamer hebben die af is en kun jij af en toe rustig werken zonder rondrennende kinderen. Win, win!

Maak je planning niet heilig

Kinderen hebben vergt nou eenmaal de nodige flexibiliteit, ook tijdens een verbouwing. Waarschijnlijk heb je een strakke planning gemaakt die ervoor moet zorgen dat je zo snel mogelijk in jouw droomhuis kan wonen en de zware verbouwing achter je kan laten. Helaas lopen dit soort dingen vaak niet zoals gehoopt en zul je ongetwijfeld tegen een paar tegenslagen en vertraging aanlopen. Wees flexibel en laat het gaan. Zo snel mogelijk klaar zijn met de verbouwing is natuurlijk een mooi idee, maar ook heel zwaar. Om deze periode een beetje te verlichten is het juist heel goed om wat dagen vrij te nemen en af en toe ook gewoon te genieten met je gezin. Plan een leuk dagje naar een pretpark of dierentuig of ga zelfs een paar dagen naar een leuk huisje in de natuur om te ontsnappen aan alle rommel van de verbouwing. Wedden dat het je goed doet en je hierna juist met frisse energie weer aan de slag kan? 

verbouwen met kids

Laat je kinderen helpen

Het angstzweet staan misschien al op je voorhoofd bij de gedachten dat je kinderen komen helpen bij het klussen. Rondslingerende boren en stanleymessen, natte muren en duren materialen overal. Je ziet jezelf misschien al bij de eerste hulp zitten of houdt je hart vast voor alles wat kapot en mis kan gaan. Toch is het hartstikke leuk en leerzaam om je kinderen te laten helpen bij het klussen. Uiteraard als helpende hand en onder strikte begeleiding van een volwassene. Geef je kind(eren) duidelijke kaders en laat het overbezorgde los. Dan zul je zien dat samen klussen echt wel heel gezellig is! 

Zoek je materialen en inrichting uit zonder kinderen

Het leuk het ook is om je kind(eren) te betrekken in de verbouwing, sommige dingen kun je echt beter alleen doen. Denk aan een middagje meubels uitzoeken in een woonboulevard of materialen kopen in de bouwmarkt. Het is belangrijk om echt je tijd te nemen voor deze keuzes en met een kind aan je arm ga je dit waarschijnlijk niet doen. Regel daarom een oppas of een speelafspraakje, dan kun jij rustig rondkijken. 
Een verbouwing is hoe dan ook zwaar en tijdrovend, maar met de juiste instelling, voorbereiding en hulp is het zeker te doen. Probeer het glas halfvol te schenken en bedenk dat aan alles een eind komt. Schakel je netwerk in om je zoveel mogelijk te ontlasten en nemen pauzes als je het echt even niet meer trekt. Voor je het weet kijk je om je heen terwijl je op de bank zit in je droomhuis en dan is alles het meer dan waard geweest. Misschien ga je het klussen zelfs nog een beetje missen ook!