Verlichting bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer in je woning. Vooral in de woonkamer is de verlichting belangrijk omdat je daar een fijne, vaak rustgevende, sfeer wilt creëren. Waar vroeger led verlichting bekend stond om zijn felle, sfeerloze uitstraling kun je tegenwoordig elke vorm van licht in een led variant verkrijgen. Of het nu gaat om inbouwspots, , wandlampen of diverse LED lampen met verschillende fittingen, er is ontzettend veel mogelijk en verkrijgbaar. Lees dan ook snel verder voor de beste tips wat betreft je huisverlichting.

De basisverlichting wordt ook wel de algemene verlichting genoemd en deze zorgt voor een evenwichtige verdeling van het licht voor zowel overdag als ‘s avonds. De schakelaars voor deze verlichting vind je vaak bij de deur, waar je een vertrek binnenkomt. Je kunt met de basisverlichting de ruimte goed verlichten, zodat je de weg in een kamer makkelijk kunt vinden.

Waaruit bestaat basisverlichting?

De basisverlichting bestaat vooral uit plafondlampen en soms hang- of staande lampen. De intensiteit van het licht kan tamelijk fel zijn en deze verlichting heeft dezelfde intensiteit. Wanneer je dimmers aansluit op de basisverlichting, dan kunnen ze ook als sfeerverlichting dienen.

De eerste vraag die je je moet stellen bij de keuze voor verlichting op een bepaalde plek in de woonkamer is: Wil je met een lamp een hele ruimte verlichten, alleen een bepaald object of dient het licht puur voor het verhogen van de sfeer? Per soort verlichting zijn er verschillende type lampen en armaturen geschikt. Door vooraf te bepalen welke typen verlichting je wenst, kun je gemakkelijk de juiste producten vinden.

De basis van je verlichtingsplan moet goed zijn

Zoals gezegd bestaat basisverlichting uit de lampen die je als eerste aandoet wanneer je binnenkomt. Basisverlichting verlicht meestal een groot oppervlakte. Je kunt hierbij kiezen voor een lamp met een hoog aantal lumen, zoals bijvoorbeeld een plafonniere, of inbouwspots met een wat mindere lichtopbrengst

Accentverlichting om accenten te leggen

Een boek lezen op de bank? Dan kies je voor accentverlichting. Deze verlichting is ook geschikt om een schilderij of andere (kunst)objecten uit te lichten en er zo de aandacht op de vestigen. Hiervoor zijn filament lampen erg geschikt, maar ook spots worden veel gebruikt. Een woonkamer is bij uitstek de plek waar je je lekker kunt ontspannen. Hierbij past natuurlijk sfeervolle verlichting bij. Belangrijk voor sfeervolle verlichting is een lichtbron met een laag aantal lumen; deze geven namelijk een warmere lichtkleur. De lichtkleur wordt aangegeven met de K-waarde. Voor sfeervolle verlichting is een K-waarde van 2700 of lager geschikt.

Een lichtplan kun je het beste maken in een plattegrond van de ruimte. Hierin is ook de indeling van je meubels en je ramen ingetekend. De functie van de ruimte moet ook bekend zijn. Dus: wordt er aan de eettafel alleen gegeten, of ook gewerkt, gelezen, gespeeld, etc. Allereerst teken je de basisverlichting in. Het kan zijn dat dit met een enkel plafondpunt opgelost wordt, of dat er bijvoorbeeld ook staande lampen in meegenomen worden. Hiermee wordt dus de volledige ruimte schaduwvrij verlicht. Een ruimte met alleen basisverlichting oogt dus heel saai en “plat”.

De volgende stap is het aanbrengen van de accentverlichting. Hier wordt de spanning opgebouwd. De mooie (architectonische) details worden uitgelicht. Ook ontstaat er een boeiend contrast tussen lichte en donkerdere delen. Het complementeert de basisverlichting. Als laatste wordt een deel van de sfeerverlichting ingetekend. Een deel, want de echte finishing touch doe je bij de styling van de ruimte. Dan beleef je het namelijk pas echt en kun je finetunen.