Wil je minder energie gebruiken met het oog op duurzaamheid en je portemonnee? Dan is het (beter) isoleren van je dak een sterk begin. Warme lucht stijgt op, wat betekent dat de meeste warmte via het dak verloren gaat. Met goede dakisolatie breng je de energierekening aanzienlijk omlaag. Dat geldt zowel voor de wintermaanden als de zomermaanden én het zorgt ervoor dat de temperatuur makkelijker te regelen is in huis.

Zelf isoleren of liever uitbesteden?

In de meeste gevallen kun je prima zelf aan de slag met het isoleren. Zeker wanneer je een beetje technisch aangelegd bent, de tijd kunt nemen om nauwkeurig te werken en zelf wat gereedschap hebt. Gaat één van deze uitgangspunten niet voor jou op of is het een uitdagender project, zoals een dakkapel of het isoleren van het dak van een huurwoning? Informeer dan eerst eens naar de kosten bij een professional. Daarna kun je altijd nog bepalen of je zelf aan de slag wilt of de klus liever volledig uitbesteedt.

Zelf aan de slag met deze isolatie tips

Voordat je begint met isoleren, is het verstandig om alle kieren te dichten. Zie je daglicht door het dak naar binnen vallen? Dan maak je die plek eerst dicht. Dat kan gewoon met triplex of ander materiaal dat je nog hebt liggen. Niet alleen helpt dit bij het isoleren, maar het is ook een manier om je isolatiemateriaal zelf te beschermen. Kleinere kieren kun je vullen met waterbestendige kit, zoals acrylaatkit.

Vervolgens kies je het materiaal dat je wilt gebruiken. Vaak is goedkoop isolatiemateriaal net zo goed als de duurdere tegenhangers. Houd er wel rekening mee dat je vaak meer materiaal nodig hebt wanneer je kiest voor goedkoop isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol. Je hebt dus meer ruimte nodig tussen het dak en het plafond zelf wanneer je optimaal wilt isoleren met budget materiaal.

Zorg er altijd voor dat het isolatiemateriaal van binnenuit afgedicht wordt met folie wanneer je steenwol of glaswol gebruikt. Dit folie verhoogt de isolatiewaarde enigszins, maar is vooral bedoeld om vocht uit het isolatiemateriaal te houden. Na deze stap kun je het dak afwerken door het houtwerk of de gipsplaten tegen de folie aan te brengen. Om dit makkelijker te maken, kun je latten of regels gebruiken waar je het isolatiemateriaal tussen plaatst en de folie op bevestigt met een nietmachine. Het hout of de gipsplaten kun je vervolgens aan dezelfde panlatten of regels schroeven.

Een aantal aandachtspunten op een rijtje

Ga je aan de slag met deze tips? Houd dan de volgende punten in de gaten voor het optimale resultaat.

  • Werk nauwkeurig. Elke kier is een plek waar warmte verloren gaat.
  • Draag beschermende kleding (minstens handschoenen en mondkapje) bij het werken met steenwol en glaswol. Zorgt daarnaast voor voldoende ventilatie.
  • Zorg voor een georganiseerde werkruimte om het risico op ongevallen te verkleinen.