Als je een beetje handig bent, kun je prima zelf je gevel onderhouden. Je bespaart zo heel wat kosten en wellicht geniet je zelfs ook nog van deze klus. Wanneer je gevel er weer spic en span uitziet, heb je ongetwijfeld een voldaan gevoel. Jij gaat je gevel schoonmaken? Dat is natuurlijk het eerste vereiste als je zelf je gevel onderhoudt. Wat heb je nodig? Hoe ga je te werk? Lees onderstaande tips!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

De kans is groot dat jij je niet dagelijks bezighoudt met het onderhouden en reinigen van gevels. Bedenk daarom van tevoren welk gereedschap en andere tools je precies nodig hebt en hoe je het onderhoud gaat uitvoeren. Vraag eventueel tips bij ervaringsdeskundigen als je het voor de eerste keer doet. Bekijk wat informatieve filmpjes en zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt bijdehand is.

2. Goed materiaal is onmisbaar

Zonder het juiste materieel is het onmogelijk om gevels goed te onderhouden. Ga je zelf aan de gang, kies dan liever niet voor een ladder. Het risico op ongelukken is dan redelijk groot. Kies liever voor een goede steiger. Wil je zeker weten dat je een goede steiger hebt, raadpleeg dan steigerdeals. Je staat op redelijke hoogte en dan is een rolsteiger fijn om goed stabiel te staan. Het is niet ingewikkeld om de steiger op te bouwen. Doe dit wel het liefst met 2 personen.

3. Hoe ga je schoonmaken?

De meeste gevelreinigingsbedrijven kiezen voor een reiniging door middel van powercleanen en mineraalwassen. Als leek kun je beter een andere methode kiezen. Er is namelijk een kans dat er schade aan je gevel ontstaat. Een veilige manier van reinigen is gebruikmaken van de hogedrukspuit. Heb je zelf een hogedrukreiniger? Dat is natuurlijk het gemakkelijkst. Wellicht lukt het anders wel om een spuit ergens te lenen of te huren. Neem dan het liefst een variant waarbij de wateropbrengst minstens 15 liter per minuut bedraagt. Een druk van 200 bar is ideaal en de temperatuur zou minimaal 70 graden moeten zijn.

4. Wil je algen verwijderen, gebruik dan een speciale algendoder

Is er veel groene aanslag aanwezig op je gevel? Dan kun je eerst proberen of je dit weg krijgt met je hogedrukreiniger, maar mogelijk is het resultaat dan niet naar volle tevredenheid. Er zijn speciale algendoders verkrijgbaar en hiermee wordt alle groene aanslag afgebroken. Je hoeft daar vervolgens niets meer mee te doen, want na een aantal regenbuien is alles vanzelf verdwenen.

5. Je gevel impregneren

Sluit de onderhoudsbeurt goed af door te eindigen met impregneren. Hoe schoon je gevel ook is, er ontstaat vrijwel meteen weer nieuw vuil. Impregneren is daarom uitstekend als nabehandeling. De gevel wordt hierdoor namelijk waterafstotend en nieuw vuil hecht zich veel minder snel aan de gevel.