Kozijnen schilderen? Gebruik deze handige tips voor het beste resultaat

Je kunt een expert inhuren om je kozijnen een nieuw laagje verf te geven, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Schilder je jouw kozijnen zelf, dan bespaar je veel geld op de hoge arbeidskosten van een schilder. Wel is het belangrijk dat je jouw kozijnen op de juiste manier schildert. Om ervoor te zorgen dat dit inderdaad gebeurt, kun je de tips bij kozijnen schilderen in dit artikel doorlezen voor je start met je klus. Hanteer je deze tips bij het schilderen dan je binnen- en/of buitenkozijnen, dan weet je zeker dat dit goed gaat.

Tip 1: koop de juiste verf

Je klus begint met het aanschaffen van de juiste klusbenodigdheden, waaronder uiteraard verf voor de kozijnen. Bij het aanschaffen van verf om jouw kozijnen te schilderen, is het erg belangrijk dat je de juiste verf koopt. Welke verf precies de juiste verf is, is afhankelijk van de kozijnen die je wil schilderen. Voor de binnenkozijnen kun je prima gebruik maken van verf op waterbasis, ook wel acrylverfgenoemd. Wil je de kozijnen aan de buitenkant van je woning verven, dan heb je hier echt verf op terpentine basis voor nodig. Deze verf beschermt het hout van de kozijnen namelijk tegen weers- en temperatuursinvloeden.

Wil je een kunststof kozijn schilderen? Dan is dit zeker mogelijk, maar hier heb je wel specifieke verf voor nodig. Vraag een specialist in de bouwmarkt om advies en je weet zeker dat je de juiste verf koopt voor jouw kozijnen van kunststof.kozijnen schuren

Tip 2: zorg voor de juiste voorbereiding

Je kunt niet zomaar een nieuwe laag verf aanbrengen over de oude verflaag op je kozijnen. Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, moet je je namelijk goed voorbereiden op deze klus. Dit doe je door het oude schilderwerk te beoordelen. Is de verf afgebladderd? Dan verwijder je de hele verflaag. Is een deel van de verf afgebladderd, dan verwijder je de oude verflaag enkel op deze delen.

Ziet de verf er nog goed uit, dan moet je de oude verflaag wel even schuren voor je start met het schilderen van de kozijnen. Door de kozijnen te schuren, hecht de verf namelijk beter. Na het schuren van de kozijnen, gebruik je een scheutje water met ammonia om de kozijnen te ontvetten en het stof van het hout te verwijderen. Pas dan zijn de kozijnen klaar om geschilderd te worden.

Tip 3: plak het kozijn af voor je begint met kozijnen schilderen

Je wil niet dat er allemaal verf op de ramen komt door het schilderen van de kozijnen. Door de randen van de kozijnen af te plakken met schilderstape, voorkom je dat je verf knoeit op de verkeerde delen van het raam. Ben je klaar met schilderen, dan verwijder je de tape direct. Doe je dit niet en laat je de verf eerst drogen, dan kun je een deel van de verf mee trekken bij het verwijderen van de tape.

Let wel goed op dat je de tape voorzichtig verwijdert. Verwijder je de tape te snel, dan kun je namelijk ook een deel van de verf mee trekken en dit ziet er niet mooi uit.

Bekijk eventueel ook deze handige video van Histor over kozijnen schilderen.