Als je toe bent aan nieuwe kozijnen, dan is dit een goed moment om eens te kijken naar de verschillende opties op dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de bekende houten of aluminium kozijnen. Toch bestaat er een beter alternatief, namelijk kunststof kozijnen. Hier bespaar je op den duur geld mee én het is de meest duurzame optie. Hieronder lees je alles over de voordelen van kunststof kozijnen en dat zijn er nogal wat!

Isolatie

Met de stijgende energie- en gasprijzen, is het interessant om na te denken over de isolatie van je woning. Door kunststof kozijnen aan te schaffen, kun je op dit gebied voor een grote verbetering zorgen. Dit type kozijn isoleert zowel warmte als geluid. Isolatie met kunststof kozijnen werkt zelfs nog beter wanneer je deze combineert met dubbel glas. De reden dat dit kozijn zo goed isoleert, is omdat er luchtkamers in het frame worden verwerkt. Hoe meer luchtkamers het kozijn heeft, des te beter het isoleert. Het is dus de perfecte oplossing wanneer je energie en kosten wilt besparen.

Duurzaamheid

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat deze zeer duurzaam zijn. Een voorbeeld daarvan is dat dit soort kozijnen tegenwoordig steeds meer worden gerecycled. Daarnaast hebben ze een zeer lange levensduur. Zo kunnen ze wel 50 tot 70 jaar meegaan. Op deze manier is je uitgave voor kunststof kozijnen eenmalig en bespaar je veel geld. Ook heeft dit type kozijn na de installatie ervan geen verdere behandeling nodig. Je hoeft ze niet te verven. Een andere reden waarom kunststof kozijnen duurzaam zijn, is omdat de aanschaf ervan relatief goedkoop is. Het is een investering voor de lange termijn. Je bespaart daarnaast aan schilderskosten én door de isolerende werking zul je op den duur ook in stookkosten besparen.

Amper onderhoud

Doordat je de kozijnen niet hoeft te verven, heb je er dus ook amper onderhoud aan. Het betreft geen hout of aluminium en daarom zullen de kozijnen niet rotten en niet van kleur veranderen. Ook hebben de weersomstandigheden geen invloed op het materiaal. Het enige wat je hoeft te doen is het een paar keer per jaar schoonmaken met een natte doek en wat sop.

Bijna geen nadelen

Zoals je kunt lezen hebben dit soort kozijnen dus eigenlijk alleen maar voordelen. De nadelen zijn minimaal. Zo zou je als enig nadeel kunnen noemen dat dit soort kozijnen niet overschilderbaar zijn en dus altijd wilt blijven. Niet iedereen vindt dat even mooi. Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Er zijn inmiddels kunststof kozijnen op de markt die hout imiteren. Een ander nadeel is dat je niet kunt boren in een kunststof kozijn. Het gevaar van boren is dat het kozijn zijn stevigheid verliest. Gelukkig is ook hier een oplossing voor. Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor het ophangen van gordijnen of rolluiken aan een kunststof kozijn.