Bij het kiezen tussen de verschillende opties voor een nieuwe vloer denken veel mensen dat hun opties beperkt zijn tot tapijt, vinyl, laminaat, hout of tegels. Een kurkvloer is iets waar veel mensen niet aan denken. Hieronder bekijken we de voordelen van kurkvloeren. Wil jij misschien een kurkvloer kopen, of ben je benieuwd naar dit type vloer? Lees dan snel verder!

Kurkvloeren zijn afkomstig van de kurkboom die het meest voorkomt in Portugal. Zodra de kurk uit de schors van de boom is geoogst, wordt deze vermalen en verwerkt tot grote platen. Deze platen worden gebakken in een oven, zoals keramische tegels, en vervolgens geïnstalleerd in huizen en gebouwen. Ze zijn er in verschillende vormen, afwerkingen en kleuren voor elke smaak of stijl.

De kurkboom kan eens in de negen jaar worden geoogst en kan alleen worden geoogst als de bomen ouder dan 25 jaar zijn. Het verwijderen van de schors van de boom beschadigt deze echter niet en de schors zal van nature terug groeien.

De voordelen van kurkvloeren

Ondanks de relatieve onbekendheid bestaan kurkvloeren al honderden jaren. De bekende ontwerper Frank Lloyd Wright begon kurkvloeren te installeren in verschillende gebouwen die hij decennia geleden ontwierp. Mahonie, walnoot en kersen komen meestal voor de geest als je denkt aan kostbare hardhouten vloeren. Gelukkig bieden kurkvloeren dezelfde aantrekkelijkheid.

Is een kurkvloer duurzaam?

Kurkvloeren zijn afkomstig van de kurk boomschors die in heel Zuid-Europa groeit. De oude praktijk om de bast slechts eens in de negen jaar te oogsten, zorgt ervoor dat de bomen niet worden beschadigd en honderden jaren blijven groeien. Kurkvloeren zijn dus afkomstig van een duurzame en hernieuwbare bron die grote hoeveelheden koolstofdioxide opvangt. Terwijl andere bomen gekapt moeten worden om er houten vloeren van te maken, groeit de kurkboom en neemt hij ondertussen koolstof op uit de atmosfeer.

Kurkvloeren zijn dan ook zeer duurzaam en gaan tientallen jaren mee als ze goed worden onderhouden. Kurk heeft van nature een samenstelling die miljoenen microscopisch kleine luchtzakjes per vierkante meter bevat. Deze zakjes zorgen ervoor dat kurkvloeren voetverkeer kunnen doorstaan. In tegenstelling tot andere hardhouten vloeren, heeft kurkvloeren enige flexibiliteit, waardoor het zijn oorspronkelijke vorm enigszins herstelt.

Bieden kurkvloeren een goede isolatie?

Het cellulaire karakter van kurkvloeren maakt het ook een fantastische isolator. De kleine luchtzakjes isoleren tegen hitte en kou. Hierdoor is de isolerende factor van kurk drie keer hoger dan die van tegels en meer dan het dubbele van die van grenenhout en bepaalde soorten tapijt. Kurkvloeren behouden in de winter een gevoel van warmte en in de zomer koelte. Kurkvloeren absorberen ook geluid. 

Is een kurk vloer waterbestendig?

Kurk bevat een natuurlijke stof genaamd suberin, die van nature waterafstotend is. De suberin is een ondoordringbare wasachtige substantie dat water afstoot en uitstekende bescherming biedt tegen bijvoorbeeld insecten.

Kurkvloeren kunnen worden geïnstalleerd op een breed scala aan verschillende ondervloeren, waaronder hout, cement platen en tegels. Zolang de ondervloer egaal en droog is, kan een kurkvloer eenvoudig worden gelegd. Vaak is de meest tijdrovende klus bij het leggen van een nieuwe vloer het verwijderen van oude tegels. Bij het installeren van kurk kun je deze dus gewoon laten liggen.

Zoals je ziet hebben kurkvloeren goede ecologische duurzaamheidskenmerken. Veel mensen denken echter nog steeds dat kurk alleen wordt gebruikt om wijnflessen af te sluiten. Het goede nieuws is dat kurkvloeren steeds populairder worden en steeds breder verkrijgbaar zijn!