“Even goed opletten bij het vastzetten van je hypotheekrente. Dat kan je al snel enkele tientjes per maand schelen.” Dat klinkt gemakkelijk, even goed opletten. Op vergelijkingssites kom je veel verschillende rentes tegen. Je hypotheekadviseur laat je ook een indrukwekkende lijst zien met rentes. Maar dan zegt hij er wel bij dat de goedkoopste rente niet per se het goedkoopst voor jou is. Dus waar moet je dan precies op letten?

De rentestand

De stand van de hypotheekrente veranderd vaak. Volgende week kan de rente tienden van procenten verschillen van die van dit moment. Dat klinkt als een klein verschil, maar zo’n tiende procent over een bedrag van €300.000 is toch een fikse besparing. Momenteel staat de hypotheekrente heel laag. De verwachting is dat dit de komende maanden zo blijft. Het is een goed moment om een huis te kopen of een hypotheek over te sluiten. De hypotheek met de laagste rente heeft echter misschien niet voor jou de gunstigste voorwaarden. Kijk hier goed naar voordat je jouw hypotheek afsluit. Wil je misschien een hoog bedrag boetevrij af kunnen lossen? Of wil je een verbouwing meefinancieren in de hypotheek? Hiervoor heeft elke aanbieder zijn eigen voorwaarden.

Rente vastzetten

Nu de hypotheekrente zo laag is, lijkt het verstandig om de rente voor langere tijd vast te zetten. Je kan echter ook kiezen voor een variabele hypotheekrente. Daarbij stijgt en daalt jouw rente mee met de huidige rentestand. De hypotheekrente kan per kwartaal, maar ook per maand variëren. Dit betekent dat je maandlasten ook zullen variëren. De ene keer daalt de rentestand, de andere keer stijgt deze. De ene maand kan je dus lagere maandlasten hebben dan de maand erop. De andere optie is om de rente voor een bepaalde tijd vast te zetten. Dit kan voor een jaar, maar ook voor twintig jaar. Voor die periode staat je rente vast. Daarmee weet je gelijk hoeveel je elke maand aan hypotheeklasten kwijt bent. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de hypotheekrente is. Op korte termijn lijkt het daarom gunstiger om voor een variabele rente te kiezen. Maar denk er goed over na, want de rentestanden kunnen er over tien jaar heel anders uitzien. Nog een tip: kijk of je je huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kan financieren. Dit levert vaak ook een aanzienlijk lagere hypotheekrente op.

Ga je een huis kopen of een hypotheek oversluiten? Wil je meer weten over een hypotheek die bij jou past? Kijk dan op NIBC Direct.