Laat je een huis bouwen? Je bent dan waarschijnlijk actief betrokken bij het hele proces: van het slaan van de eerste heipaal tot de keuze voor de keuken en alles wat daar tussenin zit. Iets waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt is de keuze voor het type slot van je nieuwe woning. Hoewel het niet het eerste is waar je aan denkt, is een goed slot wel heel belangrijk voor de inbraakveiligheid van je huis. Met deze blog vertellen we je voor welk type slot je het beste kunt kiezen als je je huis optimaal wilt beveiligen.

Sloten zijn er in verschillende soorten en maten en het ene slot is gevoeliger voor inbraak dan het andere. Wist je dat de toepassing van een cilinderslot een heel veilige manier is om je huis adequaat te beveiligen? Tegenwoordig is het cilinderslot het meest gebruikte slot voor het afsluiten van panden in Nederland. Door het gebruikte cilinder bieden cilindersloten namelijk een heel veilig alternatief voor het reguliere hang- en sluitwerk. Op het moment dat de sleutel in het slot wordt gestoken, zorgt het profiel van de sleutel ervoor dat de pinnetjes in de cilinder op de juiste plaats worden gezet. Als de pinnetjes in de juiste stand staan, dan kan de cilinder gedraaid worden en zal het slot opengaan.

Bovenstaand werkingsmechanisme is een stuk veiliger dan een regulier insteekslot, wat gemakkelijk opengebroken kan worden. Je ziet dan ook vaak dat mensen met een dergelijk slot hun deuren nog extra beveiligen met bijvoorbeeld een knip. Dit soort aanvullende maatregelen is met een cilinderslot echter niet nodig. Ook prettig is dat je met een cilinderslot doorgaans maar één sleutel nodig hebt voor de hele woning, die in de meeste gevallen niet makkelijk nagemaakt kan worden.

Wel heeft een cilinderslot een aantal (praktische) nadelen. Op het moment dat je de sleutels kwijt bent of het slot om een andere reden vervangen moet worden, is dit een tamelijk kostbare aangelegenheid. Laat je hier echter niet door weerhouden, want vaak hoeft het slot niet volledig vervangen te worden en is het voldoende om alleen een nieuwe cilinder te plaatsen.