Steeds meer mensen overwegen de overstap van verwarmen op gas met een cv-ketel naar een warmtepomp. Op die manier is het mogelijk om flink op je gasverbruik te besparen. En als je toch gaat verbouwen, dan is het goed om daar meteen over na te denken. Zeker gezien er ook in 2023 weer subsidie is voor energiebesparende maatregelen. Bij het bouwen van een huis is verwarmen zonder gas al langere tijd verplicht. Als je een bestaande woning hebt, dan kun je ervoor kiezen om in één of twee stappen van het gas af te gaan. Wat zijn de mogelijkheden en de voordelen van beide opties? 

Volledig van het gas af

Een volledig elektrische ofwel all-electric warmtepomp zorgt ervoor dat je in één keer volledig van het gas af kunt. Tenminste, als je ook elektrisch kookt. De warmtepomp combineert energie uit de omgeving met een kleine hoeveelheid elektrische energie en zet dit om in energie voor het verwarmen (en eventueel koelen) van de woning en het verwarmen van water. 

Hybride warmtepompen

Er zijn ook zogeheten hybride warmtepompen op de markt die kunnen samenwerken met cv-ketels. In die combinatie zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van de woning en wanneer het echt nodig is, bij piekbelasting, schakelt de cv-ketel nog in. De cv-ketel zorgt daarnaast in deze combinatie ook voor het verwarmen van water voor de keuken en de badkamer.

All-Electric Ready hybride warmtepompen

Wat niet iedereen weet, is dat je niet met alle hybride warmtepompen later makkelijk kunt overstappen naar volledig gasloos verwarmen. In sommige gevallen zul je zelfs de gehele warmtepomp moeten vervangen. Maar om dat op te lossen zijn All-Electric Ready hybride warmtepompen in het leven geroepen. Hierbij is vaak maar een kleine uitbreiding nodig met een boiler en een klein elektrisch element om over te stappen naar all-electric verwarmen. Een groot voordeel dus als je in twee stappen van het gas af wilt.

Wat kun je het beste kiezen?

Nu misschien nog de belangrijkste vraag: kun je het beste in één of in twee stappen van het gas af? Als je in één stap van het gas af gaat met een All-Electric warmtepomp, dan bespaar je het meeste. Maar als je cv-ketel nog goed is of je hebt andere redenen om niet meteen te kunnen investeren in een all-electric warmtepomp, dan kan het een goed alternatief zijn om te investeren in een All-Electric Ready hybride warmtepomp, waarmee je in de toekomst alsnog makkelijk van het gas af kunt.

Met behulp van dit artikel ben je geïnformeerd over de mogelijkheden om in 1 of 2 stappen van het gas af te gaan. Lees ook het artikel over de trends op het gebied van verbouwen om te weten wat er nog meer speelt in de verbouwmarkt.