Welk klusje je thuis ook doet, het is van essentieel belang dat je gebruikmaakt van de juiste accessoires en gereedschappen. Hoewel je uitrusting natuurlijk vooral afhangt van het type werk, zijn er toch een aantal zaken die nooit mogen ontbreken. Hieronder gaan we dieper in op enkele van de belangrijkste hulpmiddelen voor doe-het-zelvers!

4 onmisbare hulpmiddelen voor klusjes thuis

1. Een steiger of stelling

Schilder of plamuur je regelmatig zelf? Dan mag een goede steiger of stelling niet ontbreken. Dit is vooral belangrijk als je vaak werken op hoogte uitvoert. Naast schilderen en pleister aanbrengen, gaat het dan bijvoorbeeld ook om plinten aan het plafond aanbrengen of andere hoogtewerken. Tegenwoordig bestaan er verschillende types compacte, zelfs opvouwbare steigers. Perfect dus, voor de kleine doe-het-zelver!

2. Een goede boormachine

Wat is een klusser zonder boormachine? Of je nu een gat in het plafond moet maken om een lamp te steken of gaten in planken boort voor de bouw van een kippenhok, dit apparaat is een must. Let bij de zoektocht naar een goede boormachine vooral op:

  • het vermogen (best tussen de 450 en 600 watt)
  • de capaciteit van de accu
  • de maximale koppel

Vraag advies bij een speciaalzaak om de beste aankoop te doen. Als het goed zit, levert je nieuwe boormachine prachtig werk en gaat hij jaren mee!

3. Vulmiddelen

Vulmiddelen zijn een ander prachtig voorbeeld van accessoires die niet mogen ontbreken in de werkkoffer van een klusser. Het gaat dan vooral om producten die je gebruikt om bijvoorbeeld gaten in pleister op te vullen, maar ook houtrotvullers om schade aan houten lijsten en kozijnen ten gevolge van rot weg te werken.

Een belangrijk voordeel van zo’n producten is dat ze meestal voor verschillende doeleinden geschikt zijn. Een houtrotvuller gebruik je bijvoorbeeld ook probleemloos voor het opvullen van scheuren, verbindingen en noesten. Op die manier haal je een multifunctioneel product in huis dat in talloze situaties een uitkomst biedt. Hetzelfde geldt trouwens voor een goede muurvuller!

4. Beschermende kledij

Als klusser sta je misschien niet op een bouwwerf en werk je niet met gevaarlijke machines of op extreme hoogte, maar toch mag je het belang van beschermende kledij niet onderschatten.

Denk maar aan stevige, dikke handschoenen, een bril ter bescherming van je ogen bij het zagen of boren en werkschoenen met een ijzeren tip en dikke bovenzijde om je voeten te beschermen tijdens afbraakwerkzaamheden. Veiligheid komt eerst, dus het loont vast en zeker de moeite om in dergelijke accessoires te investeren.

Met bovenstaande hulpmiddelen werk je als klusser sneller, veiliger en aangenamer. Doe onderzoek naar de mogelijkheden en vraag advies bij een speciaalzaak, zodat je waarde krijgt voor je geld.