Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Je klanten vragen steeds meer om milieuvriendelijk geproduceerde artikelen en door duurzaam te produceren kun je in een positief daglicht komen te staan. Steeds meer bedrijven gaan daarom actief op zoek naar manieren om groener te produceren. Maar als bedrijf kun je natuurlijk nog veel meer doen. Naast duurzaam produceren kun je ook binnen je bedrijf omschakelen naar een duurzame werkomgeving. 

Vanzelfsprekend ben ook jij met je bedrijf op zoek naar manieren om alle aspecten duurzaam te laten verlopen. Zo wordt er op de werkvloer al jaren afval gescheiden. Het printen van papier wordt zoveel mogelijk geprobeerd tegen te gaan en al het gebruikte papier wordt al jarenlang verzameld. Hetzelfde gaat natuurlijk bij het verzamelen van de rest van het afval. Glas, blik en plastic worden keurig in verschillende afvalemmers verzameld en al het organisch afval wordt dagelijks opgehaald en verwerkt tot compost door een tuiniersbedrijf dat een paar straten verderop gevestigd is. 

Met het plaatsen van zonnepanelen wil je zelf je eigen elektriciteit produceren

Sinds twee jaar wordt er gebruik gemaakt van groene stroom en met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het kantoorgebouw probeer je zoveel mogelijk in de productie van de door jouw bedrijf verbruikte stroom te voorzien. Veel van je elektronische gebruiksapparaten zijn vervangen door nieuwe en energiezuinige versies en bij verschillende machines heb je timers geplaatst, om er voor te zorgen dat apparaten ’s avonds automatisch worden uitgeschakeld en niet langer onnodig energie verbruiken. Automatisch worden de apparaten iedere ochtend weer ingeschakeld, zodat alles weer optimaal werkt zodra het personeel weer voor een nieuwe dag verschijnt. 

Een van de dingen die al veel te lang op zich heeft laten wachten, is het overschakelen op energiezuinige LED verlichting. Daarom dat je de gedurende de twee weken na grondig overleg met de technische dienst, hebt besloten om alle verlichting in zowel de kantoorruimtes als op de werkvloer, te vervangen door LED lampen. Dat betekent in het begin zeker wel een investering, maar vanwege het zuinige energiegebruik en de veel langere levensduur van LED lampen,  is het een diepte-investering die je op lange termijn veel geld laat besparen, maar die op het gebied van milieuvriendelijkheid vanaf dag een merkbaar is.

De benodigde aanpassingen voor overstappen op LED verlichting zijn minimaal

Bovendien hoeft er niet zo heel veel aan de infrastructuur te worden veranderd. LED gloeilampen kunnen probleemloos in een klassieke pit gedraaid worden. Dus het gros van je bestaande infrastructuur kan gewoon zo blijven als ie was. In de productieruimte, waar het merendeel van de verlichting afkomstig is van ouderwetse TL buizen, doe je er echter wel verstandig aan om speciaal LED TL-armatuur te installeren. 

Speciale TL-armatuur voor LED TL buizen beschikken namelijk niet meer over de ouderwetse voorschakelapparaten (VSA) en starters. Hierdoor wordt er nog meer minder energie verbruikt en kan er tot wel 65% op de energiekosten bespaard worden. Het gebruik van speciale LED armaturen is daarom bijzonder aan te raden. De energiebesparing zal namelijk een stuk groter zijn, dan wanneer je LED TL-buizen in de armatuur plaatst van de conventionele TL-buizen.