Steigerhout is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De grootste reden daarvan is dat het materiaal multifunctioneel is. De robuuste uitstraling past in bijna elk interieur en steigerhout is een perfecte DIY materiaal. Zo kan je bijvoorbeeld een steigerhouten kinderbed maken.

Het maken van een bed klinkt erg moeilijk, terwijl het eigenlijk te vergelijken is met het in elkaar zetten van een IKEA bed. Bovendien draagt een steigerhouten kinderbed maken bij aan een geheel uniek product. En wat is leuker: een origineel ontwerp, of een bed dat in veel kinderkamers te vinden is?

Een steigerhouten kinderbed maken

Tegen een relatief lage prijs is het mogelijk om steigerhout te kopen. Wanneer je hier geld in investeert, kun je beginnen met het bewerken van het materiaal. Hierna begint het bewerken van steigerhout, waarna jouw ontwerp vorm krijgt. Dit kun je doen met behulp van bouwtekeningen die op internet te vinden zijn. Er zijn niet veel ouders die een steigerhouten kinderbed maken. Jullie kind heeft iets om trots op te zijn. Een uniek en origineel bed dat speciaal voor hem of haar is vervaardigd. Dit zou zomaar een item kunnen worden dat generatie op generatie wordt doorgegeven.

details steigerhouten kinderbed

Foto: www.kinderbed.biz

Gebruikt of nieuw steigerhout?

Activiteiten die je onder andere moet ondernemen, zijn het vinden van een goede bouwtekening, het bewerken van het hout, de creatie van een lattenbodem en de vorming van de omheining. Je kunt een steigerhouten kinderbed maken van nieuw of gebruikt steigerhout. Vaak gaat de voorkeur naar de laatste optie. Gebruikt steigerhout heeft de bekende oude uitstraling, die je veel ziet in woonprogramma’s en tijdschriften. Een voordeel hiervan is dat het een unieke uitstraling geeft. Er is
echter ook een nadeel, dit hout is een stuk duurder.

Wanneer je ervoor kiest om nieuw steigerhout te gebruiken, kun je het op zo een manier bewerken, dat het toch een gebruikte uitstraling krijgt. Dit kun je bereiken door wax te gebruiken. Een wax is bedoeld om een extra beschermlaag aan de steigerhouten planken te geven. Daarnaast kun je er ook voor kiezen het hout een andere kleur te geven. Op deze manier maak je het product nog meer naar wens.

Om de planken er oud uit te laten zien, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Grey Wash (grijze wax). De houtnerven blijven zichtbaar, dus het steigerhout krijgt de gebruikte uitstraling, zonder dat het houteffect verloren gaat. Een andere populaire soort wax is de White Wash (witte wax). Daarmee kan je een steigerhouten kinderbed maken met een krijtachtige uitstraling.

steigerhouten kinderbed maken

Foto: www.kinderbed.biz

Wat zijn de benodigdheden?

Een steigerhouten kinderbed maken, kan al met een paar basismaterialen. Allereerst heb je natuurlijk gereedschap nodig. Het gereedschap dat nodig is, is vrij beperkt. Je hebt in de eerste instantie al genoeg aan een handzaag, een boor en een schroefmachine – een grote kans dat je dat al in huis hebt. Verder is het handig om een meetlint en potlood bij de hand te hebben.
Het bouwmateriaal dat je nodig hebt is ten eerste – natuurlijk – steigerhout. Naast het hout heb je speciale roestvrijstalen schroeven nodig. Hiermee voorkom je roestvlekken op het hout.

Tip

In bouwmarkten vind je meestal nieuw steigerhout. Wanneer je op zoek bent naar gebruikt hout om een steigerhouten kinderbed te maken, kun je bijvoorbeeld op marktplaats kijken. Hier wordt regelmatig gebruikt hout aangeboden. Verder kun je in de buurt rondkijken of er steigerhout op straat ligt. Vooral tijdens verbouwingen wil er nog weleens steigerhout in iemands (voor)tuin liggen. Wie weet mag je dat wel gebruiken om een steigerhouten kinderbed van te maken!

Fotos:

www.kinderbed.biz