Een kapstok is een attribuut die iedereen gebruikt. Je zult dan ook niet snel een huis aantreffen zonder kapstok. Het is bijzonder handig om jassen, tassen, wanten en sjaals aan op te hangen. Maar hoe kun je nu het beste een kapstok installeren?

Hoe een kapstok ophangen?

Het is heel belangrijk om als eerste een goede plaats te bepalen. Waar wil je de kapstok installeren en op welke hoogte? Aanbevolen wordt om voor volwassenen een hoogte aan te houden van circa 1.70 tot 1.75 meter. Dit meet je vanaf de onderkant van de kapstok. Een kapstok voor kinderen hangt meestal op 1.20 meter hoogte. In dit geval kun je overigens het beste kiezen voor losse wandhaakjes. Kinderen groeien immers snel en zo is het mogelijk de haakjes na verloop van tijd iets hoger te hangen. Na de plaatsbepaling houd je de kapstok tegen de wand en teken je rondjes in de gaatjes. Deze gaatjes gebruik je later om de kapstok mee vast te zetten. De afgetekende rondjes kun je perfect gebruiken om op die punten te boren. Het is handig om bij dit gedeelte een stofzuiger in de buurt te houden. Zo zuig je meteen de meeste troep op. Bovendien kun je naderhand de geboorde gaatjes uitzuigen. Daarna is het mogelijk om pluggen in de gaatjes te plaatsen.

Pluggen heel belangrijk

Als je een kapstok koopt, zit er meestal wel een extra pakketje bij. Hierin zitten de bevestigingsmaterialen. Meestal zijn dat pluggen en een aantal schroeven. Houd er wel rekening mee dat dit eigenlijk altijd voor een stenen muur is. Wil je de kapstok plaatsen op een gasbeton wand, dan heb je hier speciale pluggen voor nodig. In een bouwmarkt staat aangegeven dat deze pluggen geschikt zijn voor gasbeton wanden. Een voorbeeld van zo’n wand is bijvoorbeeld Ytong. Op bovenverdiepingen kom je ook nog wel eens in aanraking met gipsplaten wanden. Bijvoorbeeld bij de badkamer of bij tussenwandjes. Mocht je daar een kapstok ophangen, zoek dan ook naar speciale pluggen. Als je dit niet serieus neemt kun je de muur beschadigen of kan de kapstok naar beneden vallen. Situaties waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Na het plaatsen van de pluggen houd je de kapstok tegen de wand en zet je deze helemaal vast met de schroeven.

Kapstok plaatsen met weinig gereedschap

In principe is er niet heel veel nodig om een kapstok op te hangen. Uiteraard zijn twee rechterhanden best handig. Daarnaast red je het prima met een boor, schroevendraaier, potlood en een meetlint. Indien je de kapstok op de juiste manier bevestigd, en met de goede pluggen, is het onmogelijk dat de kapstok naar beneden valt.