Waar gehakt wordt, daar vallen spaanders. En waar geklust wordt, is het aan het einde van de dag vaak een grote puinhoop. Want als hobbyist, tuinier of (auto)monteur houd je van hard werken, en nét wat minder van opruimen. Tegelijk weet je zelf ook wel dat het veel lekker werken is in een opgeruimde schuur of klushok. Doe daarom je voordeel met deze praktische tips om je schuur opgeruimd te krijgen – en te houden.

Tough love voor je tools

De eerste stap om je werkruimte aan kant te krijgen is om een kritische blik te werpen op je spullen. Daarbij verdeel je ze in drie categorieën: materieel dat je constant gebruikt, tools die je maar af en toe inzet, en gereedschappen waarvan je je niet eens precies meer kan herinneren waarvoor ze dienen. De eerste verzameling geef je een ereplekje op je gereedschapsbord. De tweede berg je in kisten onder tafels en in kasten. En de derde categorie kan naar zolder. Zo heb je weer de ruimte om je gereedschappen uit te stallen en terug te vinden. Klaar? Dan doe je hetzelfde met je hobby materialen en voorraden.

Ga een middagje sorteren en labelen

Valt het wel mee met je verzameling werktuigen? Maar kost het je altijd een kwartier zoeken voordat je de gereedschappen voor een bepaalde klus bij elkaar hebt geraapt? Dat kan heel frustrerend zijn, zeker als je nú direct een fantastisch plan wil uitvoeren of een noodreparatie moet verrichten. Jouw oplossing zit hem in het verdelen van je materieel in categorieën. Koop een flinke werkkast, een stellage met werkbladen of een ander opbergsysteem. Liefst een modulair exemplaar dat je zelf op het formaat van je tools kunt aanpassen. Vervolgens leg je alle schroevendraaiers bij elkaar en label je hun bakjes met een etiket. Herhaal voor alle andere soorten gereedschap en je verandert je schuur in een geordende opslagruimte.

Al je tools bij elkaar: koop een gereedschapswagen

Niemand wordt blij van rondslingerende gereedschappen. En toch liggen je werkbladen en je vloer na een goede klus vaak vol met willekeurige tools. Niet zo vreemd: in een schuur heb je precies die ene maat sleutel of dat unieke boortje telkens op andere plekken nodig. Houd je actuele gereedschapsset altijd in de buurt door hem een plek te geven op een gereedschapswagen. Eigenlijk een verrijdbare gereedschapskist of werktafel, waarop of waarin alle tools voor je huidige werk netjes bij elkaar blijven. Omdat je minder zware kisten hoeft te tillen zal je rug ook dankbaar zijn.

Bewaar je chemische spul veilig in een milieukast

Gebruik je in je garage of klusruimte chemicaliën zoals verf, olie en reinigingsmiddelen? Die zijn op hun plek in een stevige milieukast van plaatstaal. Daarmee voorkom je lekkage, dampen en blootstelling aan vuur en vonken. Ook houd je deze chemische middelen veilig buiten bereik van kinderen en huisdieren. De borden in zo’n kast hebben een opstaande rand, zodat gelekte olie of andere vloeistof makkelijk te verwijderen is. Als je werkt met risicovolle vluchtige stoffen is een afzuigsysteem geen overbodige luxe. En werkstations met een lekbak voorkomen dat olie, verf en lak zich over de vloer uitspreiden.

Maak je eigen milieustraatje

Vaak blijft rommel in onze schuur liggen omdat het teveel werk is om het af te voeren. Maak het makkelijker en zelfs leuk door een drie- of viertal grote afvaltonnen of kliko’s neer te zetten. Eentje voor plastic, eentje voor organische materialen, en één voor chemisch afval bijvoorbeeld. Afhankelijk van jouw werkzaamheden breid je de verzameling uit met een ton voor bijvoorbeeld hout, papier, metaal of glas. Leg naast elke ton een rol zakken die geschikt zijn voor het betreffende afval. Met dit systeem kan je snel grote hoeveelheden rommel wegwerken en naar de échte milieustraat afvoeren. En zo houd je je werkplaats vrij van onbruikbare restanten, kapotte onderdelen en vuil.