Ieder huishouden heeft tegenwoordig behoefte aan internet. Natuurlijk kan je kiezen voor wifi, maar een UTP-kabel, ofwel een internetkabel werkt nog steeds prima. Bovendien is de verbinding vaak ook wat stabieler en internet via een UTP-kabel is ook een stuk sneller. Maar hoe installeer je eigenlijk zo’n kabel. En hoe weet je wanneer je de juiste kiest voor jouw specifieke situatie? Wij laten het je hieronder weten in deze blog. Lees dus vooral verder als je zelf UTP-kabels gaat installeren. 

Wat is een UTP-kabel/ethernet kabel eigenlijk? 

 Je gebruikt een UTP-kabel, oftewel een ethernet kabel, wanneer je een netwerk in je huis of bedrijfspand wilt gaan aanleggen. Wil je stabiel en snel internet, dan zijn meerdere kabels erg handig. Voor ieder apparaat in je huis, zoals je pc of televisie, maar ook je telefoon, heb je een kabel nodig. Gelukkig kan je online gemakkelijk een netwerkkabel of meerdere kopen. 

Goede voorbereiding is het halve werk 

 Wanneer je begint aan deze klus is gereedschap klaarleggen en natuurlijk de kabels klaar hebben erg belangrijk. Je kan dan denken aan gereedschap als een boor, een schroevendraaier, tang en eventueel een hamer. Vaak moet een UTP-kabel nog even bijgeknipt worden voordat deze geïnstalleerd kan worden bijvoorbeeld. Dan is een tang erg handig.  

Waar koop je de juiste kabels? 

 Ethernet kabels zijn in verschillende soorten online te vinden. Je hebt erg lange kabels, van 5 of 10 meter of langer bijvoorbeeld. Qua materiaal kan je kabels vinden die volledig bestaan uit koper en kabels met een volledige afscherming juist helemaal open.

Kijk eerst goed wat voor kabel je nodig denkt te hebben en kom je er niet uit, stel dan een vraag aan de klantenservice in de webshop. Bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over een open kabel of eentje omhult door plastic. Voor UTP-kabels thuis is laatstgenoemde vrijwel altijd de beste optie. Lange of een korte netwerkkabel kopen? Die beslissing kan je gemakkelijker maken als je weet waar je apparaten allemaal komen te staan. Je kan dan afmeten hoe ver de kabel moet reiken. 

De installatie van een ethernetkabel is uiteindelijk niet zo moeilijk en duurt niet lang 

 Je zou kunnen kiezen om de kabel aan te sluiten op een wandcontactdoos met een LSA-tang. Dit zorgt ervoor dat de kabels uit het zicht zijn. Eventueel kan je een patchpaneel kopen en de kabels hierop afmonteren. Hierdoor is de bekabeling wel wat zichtbaarder, maar je kan er ook weer gemakkelijker bij wanneer je een kabel opnieuw moet installeren of wanneer die kapotgaat. Er zijn veel keuzemogelijkheden, zoals je ziet, en iedere optie heeft dus een aantal voordelen en nadelen.