Vrijwel alle woningen en gebouwen die tegenwoordig gebouwd worden zijn voorzien beton. Beton is zeer sterk en heeft een grote draagkracht. Waar beton zelf gevoelig voor is, is de trekkracht. Daarom wordt er in de bouw altijd gebruik gemaakt van gewapend beton. Gewapend beton is ijzeren bewapening in het beton, waardoor het beton zowel draagkrachten als trekkrachten kan verdragen. Alleen is er bij gewapend beton wel een risico op betonrot. Maar wat is betonrot en hoe voorkom je betonrot?

Wat is betonrot?

Betonrot is het roesten van de ijzeren bewapening. Hierdoor wordt het beton aangetast en is het beton niet meer betrouwbaar. In het ergste geval kan de volledige constructie van een woning of gebouw in gevaar komen. Oorzaak hiervan is als er CO² in het beton kan dringen waardoor het ijzer kan beginnen te roesten. Roest zet zich af op het ijzer en zal uitzetten, waardoor er scheuren in het beton kunnen ontstaan. 

Hoe is betonrot te herkennen?

Je moet het beton in en aan je huis regelmatig inspecteren. Pas dan kun je betonrot herkennen en kun je actie gaan ondernemen. Als je er bijtijds bij bent, dan is het mogelijk om het beton te repareren, zodat het weer de volle sterkte bereikt. Het herkennen van betonrot is niet heel moeilijk. Vaak is dit te zien aan de bruine roestvlekken in het beton. Het kan ook zijn dat er stukken beton zijn opengebarsten en dat zelfs het ijzerwerk zichtbaar is. Dit ijzer zal in de meest gevallen al ernstig zijn verroest. Scheuren in het beton of afbrokkelend beton zijn ook tekenen dat je last kunt hebben van betonrot. Maar hoe voorkom je betonrot en wat is er tegen reeds bestaande betonrot te doen?

Hoe voorkom je betonrot?

Betonrot in je huis voorkomen is niet altijd een gemakkelijke opgave, maar zeker niet onmogelijk. De gouden regel is om betonrot tijdig te onderkennen. Zodra je symptomen van betonrot opmerkt, moet je zo snel mogelijk een specialist inschakelen om te beoordelen of het ook daadwerkelijk betonrot is. Als dit het geval is, dan is tijdig ingrepen het belangrijkste. 

Rekening houden met betonrot tijdens de bouw

Je kunt betonrot in je huis voorkomen door al tijdens de bouw of verbouw van je huis hier rekening mee te houden. Zo kun je bij het cement het minimum aan water gebruiken en ook de bewapening zo diep mogelijk plaatsen. Ook is het niet aan te bevelen om een verhardingsversneller in het cement te gebruiken. 

Reparatie van door betonrot aangetast beton

Als je er op tijd bij bent, dan kun je het betonrot behandelen met een speciale primer. Belangrijk is om eerst het aangetaste beton te verwijderen en eventueel ook een gedeelte van de bewapening. Behandel deze plekken dan met de primer. Bij grote stukken, zul je toch specialistische hulp moeten inschakelen. Na het verwijderen van heet beton en de bewapening, zal er nieuw bewapening en beton moeten worden aangebracht.