Bedden zijn in vele maten en soorten te koop in de winkel, maar vaak zijn deze al te vinden in ieder huis of zijn ze veel te duur, vooral als u een bed nodig heeft met afwijkende maten. Daarbij, wie wil er nou geen uniek en bijzonder bed? Het zelf maken van een bed klinkt in eerste instantie misschien vreemd en moeilijk, maar met de volgende stappen is uw nieuwe bed binnen handbereik.

Zelf een bed maken, stap 1

De eerste stap is om vast te stellen wat voor soort bed het moet worden. Wordt het een een- of tweepersoonsbed, moeten er lades in voor opbergruimte, of misschien wordt het wel een hoogslaper. Dit hangt erg af van de beschikbare ruimte en voor wie het bed bedoeld is. Een kinderbed zal er natuurlijk anders uit komen te zien dan een bed voor volwassenen. Op basis hiervan kunt u voorbeelden zoeken waarmee u inspiratie op kunt doen voor uw ideale bed.
zelf een bed maken

Zelf een bed maken, stap 2

De tweede stap is kiezen van welk materiaal het bed gemaakt moet worden. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden, waarvan steigerhout een bekend voorbeeld is. Het soort materiaal hangt natuurlijk ook af van de stijl van de rest van de kamer.

Zelf een bed maken, stap 3

De derde stap is het daadwerkelijke ontwerp van het bed: De bouwtekening. Hierbij is het belangrijk om te weten welke constructies het beste zijn, maar ook details zoals de dikte van het matras en het hout kunnen een effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Er zijn een hoop bouwtekeningen voor bedden online te vinden, maar het is belangrijk om kritisch te blijven. Eigen ervaringen met het bouwen van andere voorwerpen en natuurlijk uw eigen smaak spelen een hoofdrol in het creëren van de tekening. Neem hier rustig de tijd voor, want als u eenmaal bezig bent, zit u niet te wachten op eventuele fouten.
Zodra deze stappen met zorg gezet zijn, is het tijd om echt aan de slag te gaan. Met het verzamelen van het materiaal en eventuele andere benodigdheden die in huis moeten worden gehaald komt de realisatie van het bed al een stuk dichterbij. Hout kan in de meeste gevallen gewoon op maat gesneden worden in de bouw- of houtwinkel. De lattenbodem kunt u zelf maken, maar is vaak ook voor een klein bedrag kant en klaar te vinden. Dit scheelt een hoop moeite en tijd voor iets wat u toch niet kunt zien. Maak met potlood aantekeningen op het hout zodat u niet per ongeluk een fout maakt. Doe dit allemaal in een keer. Dit zorgt ervoor dat u straks lekker door kunt werken. Dit is ook de tijd om eventueel stukken te schuren nu u er nog makkelijk bij kunt. Het is mooi om de scherpe hoeken of randen even bij te werken. Later, wanneer het bed in elkaar zit, zal dit niet zo makkelijk meer zijn. Ook het lakken, verven of oliën kan het beste nu gebeuren.
Het kan geen kwaad om alles nog een keer te controleren voordat de onderdelen definitief in elkaar worden gezet. Zodra alles klopt, kunnen de onderdelen goed vast worden gezet en kunnen de lattenbodem en het matras erin. Na de finishing touch is uw bed compleet en kunt u er heerlijk in slapen.
bed zelf maken