Een spanplafond is helemaal in. Het is exact het type plafond dat volledig voldoet aan onze hedendaagse normen. Maar wat is nu precies een spanplafond, wat zijn de verschillende soorten en in welke interieurs past een spanplafond? Wij zochten alvast voor jou een aantal mogelijkheden die deze plafonds jou kunnen bieden.

Wat is een spandplafond precies?

Zoals het woord het zegt, worden deze plafonds geklemd en gespannen tussen de vier muren van een kamer. Het wordt onder de bestaande plafonds aangebracht. Dit geeft de mogelijkheid om makkelijk kabels en leidingen in te werken. Denk maar aan nieuwe verlichting, airco-leidingen of waterleidingen. Het zorgt ook voor een zekere thermische isolatielaag.

Diverse mogelijkheden met spanplafonds

Spanplafonds bestaan in verschillende uitvoeringen. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een matte of een hoogglans afwerking. Er bestaan enerzijds volledig dichte of anderzijds lichtdoorlatende spanplafonds. Het materiaal kan strak of geweven zijn en met verschillende coatings voorzien. De diverse mogelijkheden zijn uiteraard ook van invloed op de kosten van een spanplafond. Elk van deze soorten geeft een andere uitstraling. Je krijgt bovendien de mogelijkheid om kleuren, motieven en bedrukking zelf te kiezen. Zo pas jij je plafond volledig aan aan je huis en je eigen smaak.

Waarom kiezen voor spanplafonds?

Spanplafonds zorgen voor een betere akoestiek in een ruimte. Het storende lawaai van bijvoorbeeld voetstappen of stoelen die verschoven worden, wordt gedempt. Een tweede voordeel van dit soort plafonds is het onderhoud. Omdat deze plafonds geen naden vertonen, nestelt er zich geen vuil in. Je kunt het makkelijk proper houden met een vochtig doek. Een ander voordeel, en zeker niet onbelangrijk, is dat deze plafonds in één dag worden geplaatst. Je hoeft je meubels niet uit de kamer te halen en er hoeven geen breekwerken te gebeuren.

Ga jij voor een strakke look?

Bij spanplafonds kun je perfect gaan voor een zeer strakke look. Kies je plafond in dezelfde kleur als je muren en je krijgt een heel groot ruimtegevoel. Het licht wordt strak weerkaatst, zonder onderbrekingen. Daarom zijn dit soort plafonds heel erg geliefd in moderne, Scandinavische of futuristische interieurs. Wil je het toch wat minder strak? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor niveauverschillen in het plafond oppervlak. Inderdaad, ook dat is mogelijk. Of hou je toch van een traditionele toets? Kies dan voor mooie sierlijsten. Je mag gerust stellen dat spanplafonds heel modern ogen, maar dat ze ook in andere stijlen thuis horen.