De veelzijdige kapschuur

Kapschuren zijn erg populair op het moment en dat is geen wonder. De kapschuur is enorm veelzijdig en geeft een stijlvol accent aan de tuin. Meestal zijn ze van hout gemaakt en een kapschuur maken is relatief eenvoudig.

Gebruikt door boeren

De kapschuur is van oorsprong een gebouw dat op het platteland werd gebruikt als opslag voor materialen en om landbouwvoertuigen in te zetten. Vandaar dat een kenmerk van de kapschuur is, dat de voorkant hoger is dan de achterkant, zodat daar altijd ruimte is om een machine in te rijden, zonder de kapschuur te beschadigen. Het zijn gebouwen die gevarieerd zijn in uiterlijk: sommige zijn helemaal open en bestaan alleen uit een overkapping op poten, maar je kunt ervoor kiezen om hem aan twee of drie zijden open te laten.

Van hout of van steen

De stijl van de kapschuur is vaak rustiek. Een houten kapschuur wordt gebouwd van lariks of douglas hout, maar zoals gezegd: de keuze is aan de bouwer. Je kunt ook een van de muren bouwen van steen. Wil je zelf een kapschuur bouwen, dan kun je kiezen voor de bouwpakketten die geleverd worden door bouwmarkten of gespecialiseerde bedrijven. Op internet zijn bouwplannen te vinden waarmee je aan de slag kan. Als je zo’n bouwplan koopt, bepaal je alles zelf en zul je zelf het materiaal dat je gaat gebruiken samenstellen. Dit kost natuurlijk meer tijd, maar geeft je andere mogelijkheden dan als je een bouwpakket gebruikt. Belangrijk om te onthouden als je zelf een kapschuur maken wilt, of dat nu een kant-en-klaar bouwpakket is of niet: Zorg dat je op egale grond begint en zorg voor een goede fundering om verzakking te voorkomen. Bij een kapschuur bouwen moet je er verder op letten, dat het dak goed aansluit op het geraamte. Het zou zonde zijn als het gebouw zou gaan lekken.

Uniek gebouw

De veelzijdige houten kapschuur voegt een uniek element aan je tuin toe. Ze zijn te combineren met een tuinhuis, schuur of garage, waardoor je veel meer opslagruimte in de tuin krijgt. Wil je een kapschuur maken, dan kun je hem eveneens de vorm geven van een open huisje met bogen, een half open zijkant en met ruimte voor een zithoek. Er kunnen ramen in gebouwd worden, zodat er licht binnen kan vallen. Zelf een kapschuur bouwen geeft je alle ruimte om te bepalen welke sfeer je aan het gebouw geeft.

Zelf een kapschuur maken; Eindeloze mogelijkheden

Waarom wil jij een kapschuur bouwen? Waar zul je hem voor gebruiken? Als opslagruimte, voor tuingereedschap bijvoorbeeld. De grasmaaier, kruiwagen en ander groter gereedschap kan droog ondergebracht worden. Maar ook kinderspeelgoed zoals de trampoline, loopauto’s of fietsen kunnen er hun plek in vinden. Het is zelfs mogelijk de schuur als carport te gebruiken. Maar met een mooie afwerking kan de houten kapschuur ook dienen als gezellige zitplaats, waar je in alle weersomstandigheden van de tuin kunt genieten. Met mooie tuinmeubelen, lantaarns of misschien een open haart kan de kapschuur de plek zijn waar je elke avond in alle rust weer tot je zelf kunt komen.