Iedereen die méér wil halen uit zijn of haar gazon en tuin, weet hoe belangrijk buitenverlichting is. Om het voor je eigen gezin én eventuele bezoekers aangenamer te maken, is het echter wel belangrijk dat je de juiste keuzes maakt.

Er bestaan ontelbaar veel manieren om je tuin een opkikker te geven met verlichting. Het volgende overzicht geeft daar wat meer informatie over en bied je dus de mogelijkheid om het beste uit je tuin te halen!

Verschillende soorten buitenverlichting

Verlichting komt hoe dan ook in uiteenlopende stijlen, formaten en ontwerpen, en dat is niet anders bij buitenverlichting. Een duidelijk overzicht op enkele van de beste opties is hier wel op zijn plaats:

1. Spots voor een sfeervolle, moderne look

Als je je tuin een moderne, classy look wil geven dan zijn spots ideaal. Natuurlijk heb je de vrijheid om altijd dergelijke verlichting te kiezen, maar bij een moderne inrichting biedt het toch wel heel wat meerwaarde. Spots kunnen ofwel in de buitenmuren, tussen planten en bomen of gewoon in de tegels van het terras geplaatst worden. Kies je daarbij voor LED-lampen, dan wordt die verlichting ook nog eens duurzaam!

2. Hanglampjes aan de voordeur

Het belangrijkste voor bezoekers (en jezelf) is natuurlijk dat je de voordeur vindt – zeker als het donker is! De beste manier om dit eenvoudiger te maken is door te gaan voor lampjes aan de voordeur. Deze komen in heel wat verschillende stijlen en formaten, maar allemaal hebben ze een dubbele functie; eerst en vooral zorgen ze ervoor dat bezoekers meteen weten waar ze moeten lopen. Ten tweede dragen ze bij aan de uitstraling van het gazon en de woning. Je kan kiezen tussen sierlijke hanglampjes die een natuurlijk, warme licht afgeven, maar evengoed voor moderne, strakke lampen die aan de muur vastzitten en naar beneden schijnen. De mogelijkheden zijn zo goed als oneindig!

3. En toen was er licht – dankzij paalverlichting

Loopt er een pad van de weg naar je voordeur, bijvoorbeeld als je een grote voortuin hebt met veel vegetatie? Dan is het een goed idee om te kiezen voor paalverlichting. Niets is zo gezellig als verlichting langs een weggetje dat naar je voordeur leidt, en de tuin als het ware afbakent. Dergelijke verlichting is eveneens in uiteenlopende soorten verkrijgbaar. Strakke, kleine paaltjes met een ingebouwde spot zijn echter erg populair, omdat deze precies de verlichting bieden die je tuin er sfeervol doet uitzien als het donker is. Daarbij zal het voor jezelf en bezoekers eenvoudiger zijn om tot de voordeur te geraken – wat vooral belangrijk is als je voortuin eerder aan de grote kant is!

De beste buitenverlichting voor jouw woning

Het is duidelijk dat er heel wat mogelijkheden zijn voor wie op zoek is naar goede buitenverlichting. Bovenstaande tips kunnen je ongetwijfeld helpen daar het beste uit te halen. Zolang je aandacht besteed aan de huidige stijl in en rondom je woning, je budget en je persoonlijke voorkeuren, is de zoektocht naar goede buitenverlichting immers helemaal niet zo uitdagend!