Een dakkapel kan een echte aanwinst zijn voor je huis. Het ziet er ruimtelijk uit, zorgt daadwerkelijk ook voor extra ruimte en het kan met de juiste aanpassingen jaren mee. Maar dan is het natuurlijk wel fijn om te weten waar je goed op moet letten bij de aankoop en de bouw, zodat je niet achteraf met de gebakken peren zit. Door de volgende 5 aandachtspunten in gedachten te houden, wordt ‘project dakkapel’ een succes!

De vergunning

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je dakkapel. Iedere gemeente heeft daar andere regels voor, en het is wel fijn om te weten of er eisen zijn waar je je aan moet houden. Sommige vergunningaanvragen kunnen enkele weken duren, dus wees erop voorbereid dat de start van het daadwerkelijke bouwen soms uitgesteld moet worden. Je weet bij een goedgekeurde vergunningaanvraag echter wel waar je aan toe bent, en dat de kans op onnodige verrassingen verkleind wordt, en dat is wat telt!

Het materiaal

Voor een dakkapel zijn vele materialen mogelijk, maar welk materiaal past bij jouw wensen? Deze vraag is goed om aan jezelf te stellen als je een dakkapel koopt, omdat iedere materiaalsoort voor- en nadelen heeft. Zo kun je onder andere kiezen voor polyester, hout, aluminium, koper, zink en kunststof. Velen kiezen voor kunststof: het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en isolerend. Als je toch liever voor een ander materiaal kiest, moet je er goed op letten dat het geen afbreuk gaat doen aan de uitstraling van je huis, of dat er onvoorziene kosten ontstaan.

De maat

Voor dakkapellen zijn er altijd standaardafmetingen, dit wil echter niet zeggen dat de dakkapel gelijk bij je huis en doel past. Door zelf zonder goed onderzoek te verrichten of te controleren zomaar te gaan bouwen, bestaat de kans dat de dakkapel uiteindelijk niet past. Dit is ontzettend zonde van je tijd en geld, vandaar dat het echt van belang is dat je van tevoren goed uitzoekt welke maat dakkapel voor jou gewenst is.

De leverancier

Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van dakkapellen. Belangrijk om te onthouden is dat iedere aanbieder andere kosten heeft. Waar de ene partij flinke kosten rekent voor het leveren, doet de ander dit misschien wel voor de helft van de prijs. Daarnaast is het ook goed om te weten of de dakkapellen specialist betrouwbaar is, zodat je bij gemaakte fouten garantie hebt op een goede afloop.

De afwerking aan de binnenkant

Wat je misschien zou vergeten, is dat de binnenkant van een dakkapel minstens zo belangrijk is als de buitenkant. Je hebt voor de afwerking van de binnenkant verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan gipsplaten, of hout en plinten. Deze keuze is natuurlijk afhankelijk van je uiteindelijke doel van je dakkapel.