Toiletsets bestaan uit een inbouwreservoir, bedieningsplaat, een wandcloset (hangend toilet), toiletbril (met softclose en/of QuickRelease) en isolatiemat met bijbehorende steunbussen. Er is een behoorlijk verschil in de prijs van complete toiletsets, dat zit voornamelijk in het type hangtoilet dat je erbij kiest. Bij alle sets wordt een montageset voor het compleet afmonteren van de toiletset, inclusief een aansluitset voor het hangende toilet meegeleverd. Hieronder helpen we je met het kiezen van de belangrijkste elementen van zo’n toiletset.

Het inbouwreservoir van een toilet

Als je je toiletruimte of badkamer gaat aanpakken kom je ook uit bij de keuze voor een inbouwreservoir. Wij raden eigenlijk altijd aan om te kiezen voor een hangend toilet met inbouwreservoir. Als je nog een staand toilet hebt is dit hét moment om over te stappen. Je kunt hierdoor alles onder het toilet namelijk veel beter schoonmaken. Er zijn geen vieze randen op de vloer en de spoelbak hoeft niet schoongemaakt te worden als deze is ingebouwd. Een zwevend toilet is daardoor veel hygiënischer. Bij een staand toilet willen bacteriën zich wel eens ophopen bij de randen en daar heb je nu geen last meer van. Tot slot bespaar je vaak ook ruimte door te kiezen voor een hangend toilet met inbouwreservoir. Dat reservoir wordt namelijk in de muur, achter de tegels, weggewerkt. Zorg dan ook dat je kiest voor een inbouwreservoir van goede kwaliteit. Als hij namelijk kapot gaat, dan moet deze weer uit de muur gesloopt worden.

De bedieningsplaat van een toilet

De bedieningsplaat wordt gebruikt om in te drukken om het toilet door te spoelen. Als je je toilet gaat verbouwen, of je badkamer, dan zul je naast de keuze voor het type toilet ook een keuze moeten maken voor een bepaald bedieningspaneel. De keuze hierin is heel groot. Het allerbelangrijkste is dat het bedieningspaneel past op het reservoir. Let hierbij op, want niet elk merk bedieningspaneel past op het inbouw reservoir. Als je een complete set aanschaft, hoef je je hier niet druk om te maken. Waterbesparing is een belangrijk item bij het kiezen van de juiste bedieningsplaat. Vandaar dat de meeste panelen zijn voorzien van twee spoelknoppen. Vaak is dit een grote spoelknop met een kleine ernaast, ook wel de waterbesparende bedieningsknop genoemd. De grote knop is voor een volledige spoelbeurt. Bij een kleine boodschap is het gebruik van de grote spoelknop niet nodig en kan de kleine waterbesparende spoelknop gebruikt worden. Er wordt dan ook gespoeld, maar dan met veel minder water. Op deze manier kun je jaarlijks behoorlijk veel water besparen. 

Wandcloset of hangend toilet

Een belangrijke reden om te kiezen voor een wandcloset, hangend toilet, is een heel praktische reden: je kunt onder het toilet schoonmaken. Je hebt geen vieze randen op de vloer en de spoelbak hoeft niet schoongemaakt te worden als deze is ingebouwd. Een zwevend toilet is daardoor veel hygiënischer. Daarnaast is een hangend toilet ook heel erg ruimtebesparend. Niet voor niets wordt een toilet wel eens ‘het kleinste kamertje’ genoemd. De ruimte is meestal beperkt. Een inbouwreservoir vraagt minder ruimte en het hangend toilet wordt direct op de muur gemonteerd. De centimeters die je zo bespaart, heb je als extra ruimte bij je benen. Daarnaast geeft het een ruimtelijk effect. Wil je extra veel ruimte besparen, dan kun je nog kiezen voor een ondiep reservoir, slimme plaatsing in een hoek en/of een combinatie met een verkort wandcloset.