Verduurzamen

Omdat het milieu een steeds groter onderwerp wordt in onze samenleving en we aan bepaalde maatstaven moeten voldoen, is de trend van het jaar duurzaam bouwen en verbouwen. Zowel de overheid alsmede diverse gemeenten willen zorgen dat het milieu minder wordt belast en proberen dit door middel van diverse subsidies bij bewoners te stimuleren. Dit geldt voor bewoners die een huis laten bouwen of duurzaam bouwen.

Huis laten bouwen

Nieuwe woningen worden eigenlijk altijd duurzaam gebouwd. Je moet aan diverse dingen denken wil je duurzaam kunnen bouwen en dit begint al bij de ontwerpfase. Zo moet je nadenken over de levensduur van het gebouw. Hierbij kun je denken aan milieuvriendelijke materialen die gebruikt worden. Als je het hebt over deze materiaalkeuzes, dan moet je ook denken aan hergebruik om zo tot volledige verduurzaming te komen. Hergebruik kan met gebruikte goede materialen. Het is verstandig het ontwerp zo te maken, dat het jaren later makkelijk is aan te passen als de bewoner iets anders wil toevoegen in of rondom de woning. Het is goed bepaalde technieken toe te passen die invloed hebben op gas en elektra. Nieuwe woningen moeten van het aardgas af en worden vaak uitgerust met een warmtepomp. Ook zonnepanelen zijn niet meer weg te denken om tot mindere energiekosten te komen. Daarnaast moet luchtdoorstroming goed zijn. Isolerende middelen worden meer ingezet om warmte te behouden, maar ook verkoeling in huis door te laten komen. Steeds vaker zie je dan ook groen op de daken. Het groen dak wordt dan voorzien van diverse vetplantjes die uitstekend tegen diverse weersomstandigheden bestand zijn.

Duurzaam bouwen

Een huis laten verbouwen behoort ook tot de trends van 2022. Door het verkrijgen van diverse subsidies wordt het als huiseigenaar mogelijk gemaakt om te investeren in de verduurzaming van de woning. Allereerst zal dit betekenen dat gekeken moet worden naar de isolatie. Vaak kan een woning met isolatiematerialen al een hele hoop verduurzamen en energiekosten besparen. Daarnaast worden vaak zonnepanelen aangeschaft en wordt het kopen van een (hybride) waterpomp steeds populairder. Zeker nu dit jaar de subsidie hiervoor is verhoogd van 20 % naar 30 %. Het kopen van deze dure technieken wordt zo nog aantrekkelijker gemaakt.