Je hebt een prachtige nieuwe wandlamp gekocht en wil deze lamp graag direct installeren. Omdat je echter nog nooit een wandlamp hebt opgehangen, heb je geen idee hoe je dit moet doen. Ga jij voor het eerst een wandlamp ophangen en wil je zeker weten dat je dit op de juiste manier doet? Gebruik dan onderstaande tips voor het installeren van wandlampen en je weet zeker dat jouw lamp straks mooi aan de wand hangt.

Tip 1: verzamel de juiste benodigdheden

Om een wandlamp op te hangen, heb je bepaalde gereedschappen nodig. Door deze gereedschappen alvast te verzamelen voor je daadwerkelijk aan de slag gaat, voorkom je dat je jouw klus steeds moet onderbreken om naar de garage of schuur te lopen. De gereedschappen die je nodig hebt voor het ophangen van een wandlamp, zijn een boor, een schroefmachine, een spanningszoeker, pluggen en schroeven en een kleine platte schroevendraaier. Ook is het handig om een potlood en eventueel een trap te pakken.

Tip 2: schakel de stroom uit

Als je een lamp gaat ophangen, schakel je altijd de stroom van de betreffende stroomgroep uit. Doe je dit niet, dan kun je je lelijk bezeren tijdens het ophangen van de lamp of zelfs een levensgevaarlijke stroomschok krijgen. Pas als de lamp goed hangt, sluit je de stroom weer aan. Dan kun je ook testen of de lamp goed opgehangen is.

Met een spanningszoeker kun je controleren of je de stroom van de juiste stroomgroep echt hebt afgesloten. Wil je zeker weten dat er geen stroom meer op het aansluitingspunt van de lamp staat? Dan zet je de spanningszoeker gewoon op een van de draden om dit te controleren. Je kunt ook de verkeerde stroomgroep afgesloten hebben, dus het is zeker geen overbodige luxe om toch even de spanning te controleren met een spanningszoeker.

Tip 3: volg altijd de aanwijzingen in de handleiding

Koop je een nieuwe wandlamp, dan krijg je hier altijd een handleiding bij. In de handleiding van de lamp lees je onder andere hoe je de lamp aan moet sluiten. Je kunt de handleiding links laten liggen en de lamp gewoon op eigen houtje aan de muur bevestigen, maar dit gaat vaak niet goed. Wil je zeker weten dat je jouw nieuwe lamp goed ophangt, dan gebruik je altijd de aanwijzingen in de handleiding om dit te doen. Volg de aanwijzingen letter voor letter op en sla geen enkele stap over, want dan weet je zeker dat alles goed gaat.

Heb je de aanwijzingen in de handleiding doorgelezen, maar heb je nog steeds geen idee hoe je jouw nieuwe wandlamp op moet hangen? Ga er dan eens rustig voor zitten en lees de aanwijzingen stap voor stap. Als je de aanwijzingen stap voor stap rustig doorleest, worden ze vanzelf duidelijker.

Tip 4: werk rustig en nauwkeurig

Tot slot raden wij je aan om altijd rustig en nauwkeurig te werken als je een lamp gaat ophangen. Wil je de klus te snel achter de rug hebben, dan is de kans groter dat je fouten maakt. Maak je een grove fout bij het ophangen van de lamp, dan kun je jouw nieuwe wandlamp mogelijk niet meer ophangen of zit je met schade aan de wand.