Bij het uitvoeren van een verbouwing kan je zomaar constateren dat je last van houtwormen hebt in huis. Er kunnen bijvoorbeeld houten onderdelen bloot komen te liggen waar je plotseling de onmiskenbare houtwormgaten in ziet zitten. De vraag is vervolgens wat je nu te doen staat. Verder werken en de houtwormen negeren is geen slimme beslissing. Houtworm is namelijk een zeer schadelijke ongediertesoort die onherstelbare schade kan aanrichten wanneer deze niet bestreden wordt. Men zal dus eerst het houtwormprobleem aan moeten pakken voordat er verder gegaan kan worden met de verbouwing. Het eerste wat je moet doen is vaststellen dat de houtwormen nog actief zijn in het hout. Dit kan controleren door een zwart vel papier onder de gaatjes in het hout te leggen. Komt hier nog fijn boormeel uit vallen? Dan is dit een duidelijk teken dat de houtwormen nog in het materiaal aan het knagen zijn.

Ongediertebestrijding inschakelen

Het volgende dat je moet doen na het constateren van een actieve houtwormen is de ongediertebestrijding inschakelen. Hoewel er veel mensen zijn die beweren dat je best zelf houtwormen kunt bestrijden raden we dit niet aan. Zeker niet als het ongedierte een geplande verbouwing ophoudt. Wanneer je een ongediertebestrijder de houtworm bestrijding uit laat voeren dan ben je zo snel mogelijk weer van het probleem af. Dit betekent dat je door kunt gaan met de verbouwing. Wellicht moeten er wel nog eerst wat herstel- en reparatiewerkzaamheden uitgevoerd worden om de schade die de larven hebben aangericht te repareren. Het voordeel van een ongediertebestrijding is ook dat je zeker van alle houtwormen bent verlost. Veel bestrijdingsmethodes die je zelf kunt uitvoeren zijn meestal niet in één keer effectief waardoor het probleem later toch nog een keer kan opduiken.

Juiste bestrijdingsmethode kiezen

Na het inschakelen van de ongediertebestrijding zal de bestrijder de juiste bestrijdingsmethode kiezen. Er zijn verschillende methodes die ingezet kunnen worden om houtwormen te bestrijden. Als de larven van de kever in meubelstukken zitten dan wordt vaak gekozen om deze losse meubels in een vriezer te zetten. De houtwormen kunnen een drastische daling in temperatuur namelijk niet overleven. Een andere optie is het hout inwrijven met een speciaal bestrijdingsmiddel dat in het materiaal trekt. Hierdoor kunnen de houtwormen het hout niet meer eten en sterven zijn. Deze methode is echter alleen effectief als het materiaal ver genoeg het hout kan indringen. Zit de houtworm in dikke constructiebalken dan kiest de ongediertebestrijding voor houtwormen bestrijden met gas. De balken worden dan luchtdicht verpakt en in de tussenruimte wordt gas gespoten. Dit zal uiteindelijk voor verstikking van de houtwormen zorgen.