Een houten tuinhuis onderhoudenhouten tuinhuis onderhoud

Een houten tuinhuis is niet alleen praktisch voor het opbergen van tuinmeubilair, gereedschappen en de grasmaaier, maar het kan ook nog eens heel erg mooi staan in uw tuin. Belangrijk daarbij is wel om een houten tuinhuis te blijven onderhouden om het mooi te houden.

Waarom heeft een houten tuinhuis onderhoud nodig?

Hout is een natuurproduct en daardoor onderhevig aan invloeden van het weer. De houtcellen die zich aan de oppervlakte van de houten planken bevinden, sterven af op termijn. Regen, wind, Uv-straling en temperatuurschommelingen hebben invloed op het hout en de levensduur van uw houten tuinhuis. Ook verdampen de natuurlijke oliën die in het hout voorkomen door invloed van de zon. Dit geldt ook voor uw houten tuinmeubilair en de houten speeltoestellen in uw tuin.

Wat voor onderhoud heeft een houten tuinhuis nodig?hout onderhoud

Wilt u dus een mooi tuinhuis houden, zorg er dan voor dat u tijdig aan uw tuinhuis onderhoud uitvoert. Er zijn verschillende manieren van beschermen. Het gaat altijd om het aanbrengen van een extra laag op het hout.

Tuinhuis onderhoud gebeurt vaak doormiddel van een laag verf. Lak dicht de houtstructuur waardoor het minder snel verweert. Het is geen eeuwige oplossing. Een laag verf zal eens in de paar jaar vervangen moeten worden. Het nadeel van een laklaag is dat de houtstructuur niet meer zichtbaar is en daarmee het effect van een natuurlijk materiaal verloren gaat.

Daarnaast kunt u uw tuinhuis onderhouden met beits. U kunt hiervoor een standaardbeits gebruiken. Hoe meer laagjes u over elkaar aanbrengt, des te beter de bescherming tegen verweer. Helaas heeft de standaardbeits als nadeel dat deze elk jaar opnieuw moet worden aangebracht om de bescherming te blijven houden. De houtnerf blijft wel beter zichtbaar dan met lak, mits u de beits er niet te dik opsmeert.

Tuinhuis onderhoud kan ook met een speciale, extra beschermende beits. Deze beits is speciaal ontwikkelt voor hout dat in weer en wind staat. Deze beschermende laag hoeft u maar eens in de drie jaar te herhalen om uw houten tuinhuis mooi te houden. Ook hier geldt dat de houtnerf zichtbaar blijft en dus het effect van een natuurlijk materiaal in uw tuin niet verloren gaat.

Tuinhuis onderhoud, hoe werkt het?

Tuinhuis onderhoud vraagt wat tijd van u. Zoals met alle klussen is een goede voorbereiding het halve werk. Ga serieus aan de slag met kwaliteitsmaterialen, zodat uw houten tuinhuis de aandacht krijgt die het verdiend.

Als voorbereiding van het tuinhuis onderhoud dient u het hout te ontvetten en ruw te maken. Ontvetten gaat het beste met een synthetische ontvetter. Schuur het daarna licht op met een grove korrel. Zorg hiervoor wel dat het hout goed droog is. Een nieuw tuinhuis schuurt u het beste op met een fijne korrel. Gebruik ook een olie om het hout van een nieuw tuinhuis te impregneren.

Als u de beschermende laag gaat aanbrengen, zorg dan dat alle materialen klaar staan en u op goede hoogte kunt werken. Roer de beits of de verf goed om met een houten roerstok. Gebruik een platte kwast om de beits of verf royaal aan te brengen. Strijk in de richting van de nerf en vezel. Kijk bij verf goed uit voor druppelvorming. Laat de laag drogen volgens gebruiksaanwijzing en breng een tweede laag aan, na licht opschuren van het hout.